x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ne facem coşul zilnic din Serbia!

Ne facem coşul zilnic din Serbia!

07 Sep 2010   •   00:00

Salariile reduse şi TVA-ul crescut îi fac pe mulţi români, în special funcţionari, să se îndrepte pentru cumpărături către Serbia, unde alimentele sunt mai ieftine cu până la jumătate din preţ, notează ziarul austriac Die Presse, citat de Agerpres.



Radu, un poliţist în vârstă de 40 de ani de la Oraviţa, merge cu fetiţa sa de mână la piaţa din Vrsac, oraş situat la 60 de kilometri depărtare, în nordul Serbiei, unde alimentele sunt mai ieftine cu până la jumătate faţă de România. O dată pe lună, poliţistul se deplasează din spaţiul UE al bunăstării către ''sala de aşteptare'' a UE, Serbia, la făcut provizii.

Tatăl de familie povesteşte despre "vremurile grele" prin care trece: ''Până la reducerile de salarii ne descurcam, acum însă, deşi soţia lucrează, lipsurile se manifestă prin toate colţurile", spune el.

Dat fiind că ambii sunt funcţionari, lui Radu şi soţiei sale le-au fost reduse vara aceasta salariile cu un sfert. Actualmente, salariul mizer al unui funcţionar în România ajunge la circa 230 de euro, relevă Die Presse. FMI a obligat guvernul român la măsuri de austeritate dure, TVA-ul crescând şi el la 24 la sută. De atunci, viaţa de zi cu zi în familia lui Radu a devenit prea scumpă. Reducerile salariale corespund, după spusele sale, ratelor de plată pentru creditele contractate, ceea ce îl obligă să negocieze din nou cu banca pentru scadenţe mai lungi şi rate de plată mai reduse.

La Vrsac, un kilogram de roşii costă 30 de dinari (28 de eurocenţi), iar un sac de cartofi de zece kilograme 250 de dinari (2,40 euro), în timp ce în România se plăteşte dublu, explica Radu, concentrându-se la cursul dinar-leu.

O dată pe lună, el şi soţia merg la sârbi, pentru a-şi umple automobilul cu zarzavaturi, ouă şi ulei, cumpărând produse de circa 100 de euro, în timp ce economiseşte aproape aceeaşi sumă. De la aderarea la UE, micii producători, care aprovizionau mai înainte piaţa locală, sunt pe cale de dispariţie în România, iar la supermarket se găsesc de multe ori doar alimente scumpe de import din UE, de mai proastă calitate decât cele din Serbia, continuă Radu.

Criza care durează şi penuria tot mai mare din finanţele familiale împing tot mai mulţi români la cumpărături peste graniţă. Potrivit lui Radomir Tepic, de la poliţia vamală sârbă, circulaţia de la frontiere a crescut în ultimele săptămâni cu 40-45 la sută, o observaţie confirmată de piaţa de la Vrsac. La sfârşit de săptămână, aici se înghesuie automobile cu numere de înmatriculare româneşti, din zona Timişoara, dar şi din Arad, oraş situat la 120 de kilometri depărtare.

Faptul că românii vin din UE pentru a se aproviziona cu alimente de bază serveşte de minune adversarilor aderării din Serbia, arăta jurnalistul Braninslav Guzina. Naţionaliştii sârbi ironizează faptul că românii nu-şi mai pot permite, se pare, viaţa în UE şi vin la cumpărături în Serbia, afirmă jurnalistul.

×
Subiecte în articol: economic