x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nemulţumiri - Sindicaliştii ameninţă cu proteste

Nemulţumiri - Sindicaliştii ameninţă cu proteste

de Elena Stan    |    27 Noi 2007   •   00:00


Discuţiile dintre patronate, Executiv şi sindicate cu privire la salariul minim pe 2008 au eşuat. Deoarece liderii sindicali nu au putut obţine de la Executiv garanţia că de la 1 iunie va exista o creştere certă a salariului, sindicaliştii vor apela la proteste.



Discuţiile dintre patronate, Executiv şi sindicate cu privire la salariul minim pe 2008 au eşuat. Deoarece liderii sindicali nu au putut obţine de la Executiv garanţia că de la 1 iunie va exista o creştere certă a salariului, sindicaliştii vor apela la proteste.

"Nu acceptăm varianta de 500 de lei (pentru salariul minim - n.r.) fără să avem o creştere certă de la 1 iunie 2008. Productivitatea muncii a crescut din 1990 de 148 de ori, in timp ce salariul de doar 37 de ori", a declarat Bogdan Hossu, preşedintele CNS "Cartel Alfa". In acest sens, Hossu a explicat că atăt patronatele, căt şi Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de şanse (MMFES) au primit notificări privind conflictul de interese, astfel că, in cinci zile au dreptul să declanşeze greva de avertisment, pentru că sunt indeplinite condiţiile pentru inceperea conflictului de muncă.


DISCUŢII.Liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, consideră că problemele apărute acum se datorează unor prevederi legale "strămbe", acesta catalogănd negocierile cu Ministerul muncii drept "un circ ieftin din care nimeni nu a avut de căştigat". "Din situaţia asta nu putem ieşi decăt dacă patronatele şi sindicatele găsesc in termen scurt o soluţie urgentă. După ce trecem de conflict, va trebui să modificăm de urgenţă cadrul legislativ", a declarat Costin.
De cealaltă parte, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, şi reprezentanţii patronatelor susţin că nu există un conflict de interese cu partea sindicală intrucăt nu au fost indeplinite condiţile prevăzute de legislaţia in materie.


BANI."Sindicaliştii trebuie să inţeleagă că oferta de 500 de lei asigură o creştere de 28 la sută a salariului minim faţă de anul 2007, care acoperă inflaţia. Un salariu minim de 550 de lei ar avea efecte devastatoare asupra inflaţiei. Vom reincepe luni după-amiază o rundă de negocieri cu sindicatele şi cu patronatele. Ne vom păstra oferta de 500 de lei. Patronatele sunt aproape de accepţiunea noastră", declara ministrul Paul Păcuraru intr-o conferinţă de presă la Oradea.
Guvernul a propus, in 12 noiembrie, ca salariul minim unic la nivel naţional in 2008 să fie de 500 de lei. Sindicatele au cerut atunci o renegociere a salariului minim in 2008 dacă evoluţia economică o va permite.

×
Subiecte în articol: economic