Numeroşi lucrători europeni, printre care şi lucrătorii din România,
constată o scădere a ponderii salariilor în venitul naţional al
statelor membre, susţine Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA”.
Numeroşi lucrători europeni, printre care şi lucrătorii din România, constată o scădere a ponderii salariilor în venitul naţional al statelor membre, susţine Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA”.
În cele mai multe cazuri, ca şi în cazul României, lucrătorii trebuie să facă faţă unei scăderi concrete a veniturilor şi a puterii lor de cumpărare în valoare absolută. Simultan, salariile cadrelor de conducere explodează şi diferenţele salariale între bărbaţi şi femei cresc. În acelaşi timp, revendicarea legată de realizarea unui salariu minim cu o valoare decentă întâlneşte o opoziţie puternică, atât din partea guvernelor, cât şi din partea patronatelor.
Cu toate că România se bucură de câţiva ani de o creştere economică accelerată, beneficiile acestei creşteri sunt inegal şi nedrept distribuite, susţine confederaţia sindicală. “Conform statisticilor europene, românii sunt în continuare printre cei mai săraci europeni, veniturile lor aflându-se mult sub nivelul considerat ca fiind pragul sărăciei”, afirmă reprezentanţii Cartel ALFA. Sindicaliştii se declară nemulţumiţi că anul trecut profitul realizat de întreprinderi a fost cu peste 16 miliarde de euro mai mare decât suma încasată de salariaţi ca remuneraţie a muncii.
Patru state se situează sub 60% din media veniturilor pentru EU27, nivel care poate fi considerat limita relativă a sărăciei: Bulgaria şi România, cele mai noi membre ale UE, se situează chiar sub 40% din această medie, în timp ce Croaţia se află la 52%, iar Polonia la 55%. Pe de altă parte, şase state – Islanda, Olanda, Elveţia, Irlanda, Norvegia şi Luxembourg – se situează la un nivel cu peste 30% mai sus faţă de media europeană.
Reprezentanţii Cartel ALFA spun că “moderaţia salarială a pus stăpânire pe întreaga Europă, iar creşterea salarială reală este cu mult în urma creşterii productivităţii, ceea ce duce la un transfer al veniturilor de la muncă către capital”.
Pe 5 aprilie, data la care are loc întâlnirea miniştrilor de finanţe europeni, 100 de membri ai Cartel ALFA vor fi prezenţi alături de sindicatele din cadrul Confederaţiei Europeane a Sindicatelor la euromanifestaţia de la Ljubljana, pentru a protesta împotriva politicilor de moderare salarială.
Citește pe Antena3.ro