x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie No, Curtea de Conturi latră, firmele lui Boc trec

No, Curtea de Conturi latră, firmele lui Boc trec

de Cristian Anton    |    16 Mar 2018   •   11:10
No, Curtea de Conturi latră, firmele lui Boc trec
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Primăria Cluj Napoca a angajat trei din firmele sale de casă pentru reparaţia imobilelor aflate în proprietatea sa, prelungind practic un acord cadru care datează încă din 2013. Companiile sunt patronate de oameni de afaceri consideraţi apropiaţi ai primarului Emil Boc, în mandatele căruia au primit sute de contracte cu municipalitatea. Fetişul dezvoltat de Boc pentru trio-ul Ando Construct SRL- Canion Impex SRL- Servinstal Import Export SRL s-a dovedit păgubos de-a lungul timpului pentru Cluj Napoca, din moment ce Curtea de Conturi descoperă an de an plăţi ilegale efectuate către acestea.

Primăria Cluj Napoca a atribuit pe 14.03.2018 un contract pentru „reparaţii curente şi în regim de urgenţă la imobilele aflate în proprietatea municipiului”, în urma unei licitaţii la care s-au înscris doi ofertanţi: asocierea Construcciones Deco SA (Spania)- Eisel Land SRL Bâlteni- Gorj şi Ando Construct SRL, cu subcontractantul Canion Impex SRL şi terţul susţinător Servinstal Imprt Export SRL, toate din Cluj Napoca. Comisia de licitaţie condusă de primarul Emil Boc a ales trio-ul local, care va primi pentru serviciile sale 13.637.928,52 lei, fără TVA, echivalentul a peste trei milioane de euro.

Firme mici, profituri frumuşele

Cele trei firme ar putea foarte simplu să-şi mute sediul în primăria lui Boc, din moment ce au primit mai toate contractele municipalităţii pentru întreţinerea imobilelor sale din ultimii zece ani. Ando Construct şi Servinstal sunt deţinute de aceiaşi patroni, Ioan şi Elena Pintican, în timp ce Canion Impex este controlată de Vincze Attila Adrian, Kiss Gellert şi Kiss Mihaly. Ando Construct a raportat pentru anul 2016 afaceri de 2,2 milioane lei, cu 29 de angajaţi, cu profituri totale în ultimii cinci ani de peste trei milioane lei. În graba sa de a face faţă contractelor primite de la Boc, firma a şi uitat să mai angajeze oameni: în 2012, Ando Construct SRL declara 0 angajaţi. La rândul său, Canion Impex a înregistrat afaceri în 2016 de aproape 6,6 milioane lei, cu 48 de angajaţi, ultimii ani aducându-i profituri nete de circa un milion de lei, în timp ce Servinstal, cealaltă firmă a familiei, a raportat business-uri de 3,1 milioane lei în ultimul an fiscal, cu 29 angajaţi, cu profituri nete totale în ultimii cinci ani de 4,2 milioane lei.    

Ando Construct, Canion Impex şi Servinstal apar, într-o formă sau alta, mai tot timpul împreună în contractele oferite de Primăria şi alte instituţii publice din Cluj Napoca. Astfel, Ando Construct a beneficiat de cel puţin 20 de lucrări, în valoare de 5,3 milioane de euro, în perioada 2007- 2018.

24,8 milioane de euro au primit cele trei firme de la Primăria Cluj Napoca

Canion Impex a bifat aproape 150 de contracte cu primăria lui Emil Boc, pentru care a încasat peste 13 milioane de euro, în timp ce Servinstal Import Export a beneficiat de 80 de înţelegeri, în valoare de aproape 6,5 milioane de euro. Cel puţin jumătate din toate aceste contracte au reprezentat cumpărări directe din partea Primăriei Cluj Napoca.

Prejudicii de un milion de euro într-un singur an

Ando Construct, Servinstal Import Export şi Canion Impex apar an de an în rapoartele de audit ale Curţii de Conturi legate de activitatea Primăriei Cluj Napoca. Şi nu pentru a fi lăudate. Inspectorii Curţii au descoperit plăţi ilegale de milioane de lei făcute de primăria condusă de Emil Boc celor trei firme de construcţii.

Numai în 2016, Curtea de Conturi a relevat prejudicii de 4,4 milioane lei, reprezentând lucrări supraevaluate sau neexecutate de cele trei firme

Cu toate acestea, demersurile Curţii de Conturi au rămas fără ecou penal, iar municipalitatea continuă să le acorde contracte pe bandă rulantă, până la viitorul raport cu nereguli semnalate şi tot aşa.

 

 

 

×
Subiecte în articol: emil boc firme curtea de conturi