x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noi măsuri de la 1 august 2023. Ieftiniri la alimente și salarii mai mari. Scumpiri pe litoral. Nicușor Dan pune biciul pe șoferi

Noi măsuri de la 1 august 2023. Ieftiniri la alimente și salarii mai mari. Scumpiri pe litoral. Nicușor Dan pune biciul pe șoferi

de Redacția Jurnalul    |    31 Iul 2023   •   15:15
Noi măsuri de la 1 august 2023. Ieftiniri la alimente și salarii mai mari. Scumpiri pe litoral. Nicușor Dan pune biciul pe șoferi
Sursa foto: Hepta

Guvernul introduce noi măsuri de la 1 august 2023, astfel că unele alimente vor fi mai ieftine, tichetele de masă vor avea o valoare mai mare însă vor crește amenzile pentru șoferii din Capitală și se scumpesc vacanțele pe litoral.

Adaosul comercial la alimentele de bază va fi plafonat la 14 produse alimentare, ceea ce va duce la scăderi cu până la 20% la procesator, maximum 5% pe lanțul de distribuție și maximum 20% la retaileri.

Reducerile variază de la 10 bani la prune, spre exemplu, la circa 3 lei la ouăle bio. 

Alimente mai ieftine 

pâine albă simplă întreagă, 300 gr - 500 gr

lapte de vacă proaspăt 1l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT

brânză telemea din lapte de vacă vrac

iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, 200 gr

făină albă de grâu "000" 1 kg

mălai 1 kg

ouă de găină calibrul M 10 buc

ulei de floarea-soarelui 1l

carne proaspătă de pui

carne proaspătă de porc

legume proaspete vrac

fructe proaspete vrac

cartofi proaspeți albi vrac

zahăr alb tos 1 kg.

Carne de pui înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard

Carne de porc înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc

Legume proaspete vrac înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.

Fructe proaspete vrac înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă.

Creșteri salariale

Angajații din sănătate vor avea cu 500 de lei mai mult la salariu. Este vorba despre  asistenţii medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiaţi sau asistenţii medicali de laborator clinic. 

Medicii, indiferent de gradul profesional, care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază, vor avea cu 500 de lei în plus.

Salariul mediu net lunar a fost de 4.554 de lei în martie 2023. 

Șomajul este în creștere, ajungând la 2,91% în iunie 2023, de 228.000 de persoane. 

Tichete de masă

Valoarea tichetelor de masă va creşte de la 1 august.

"Creștem valoarea tichetelor de masă, măsură anunțată deja din prima săptămâna de guvernare ca prioritate.  De la 1 august majorăm de la 30 la 35 de lei și din 1 ianuarie 2024 vom ajunge la 40 de lei. E un gest normal.

Valoarea tichetelor de masă din ultimele două semestre nu a înregistrat nicio creștere, deși prețul alimentelor și al utilităților au crescut semnificativ, astfel încât, în prezent, valoarea unui tichet de masă, care este de 30 de lei, este mică pentru a asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru", a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Amenzi uriașe în Capitală

Şoferii vor trebui să plătească amenzi uriașe dacă nu vor plăti parcarea. Măsura vine de la primarul general, Nicușor Dan. Acesta vrea sancționarea conducătorilor auto care nu plătesc parcarea, de 5 lei pe oră. În prezent, amenda este de 200 de lei sau ridicarea autovenhiculului dar, din luna august 2023, s-ar putea situa la 1.500-2.500 de lei pentru persoanele fizice și între 3.000-5.000 de lei pentru firme. 

Și asta în condițiile în care locuri pentru parcarea cu ora s-au găsit, însă mii de locuitori ai Capitalei nu beneficiază de locuri pentru autovehiculele pe care le dețin. Primăria Bucureștiului dispune de 12.000 de locuri de parcare.

Scumpiri pe litoral

Deși peste 100.000 de turiști se află acum pe litoralul românesc, aceștia sunt cu 20% mai puțini față de anul trecut. Cu toate acestea, de la 1 august cresc prețurile, mai ales la restaurante. 

 

×