Consorţiul care realizează gazoductul Nord Stream a dat azi ultimul aviz necesar pentru construcţia gazoductului care va uni Rusia de Germania pe sub Marea Baltică şi care va facilita transportul de gaze naturale de la gigantul Gazprom către Vestul Europei, scrie Bloomberg.
O agenţie guvernamentală regională din Finlanda a aprobat vineri construcţia conductei pe sub Marea Baltică, înlăturând ultimul obstacol regulatoriu din calea consorţiului. Acesta este înregistrat în Elveţia şi este format din Gazprom, menţii de la BASF şI E.ON olandezii de la şi Gasunie.Proiectul este evaluat la 10 miliarde de dolari, transmite sursa citata.
Finlanda, Rusia, Germania, Suedia şi Danemarca au acordat astfel toate avizele şi permisele necesare construcţiei gazoductului Nord Stream.
CRITICI ŞI TEMERI
Statele riverane Mării Baltice au exprimat temeri legate de impactul gazoductului asupra ecosistemului, iar Polonia, ţară de tranzit pentru cira 25% din gazul importat de Europa de Vest din Rusia, a comparat proiectul Nord Stream cu pactul Ribbentrop-Molotov, notează Bloomberg.
Scopul declarat al proiectului Nord Stream este de a ocoli Ucraina ca rută de tranzit a gazelor naturale din Rusia către Europa, pentru a reduce riscul înteruperilor şi perturbărilor cauzate de disputele dintre Kiev şi Moscova pe tema preţurilor şi facturilor la gaze.
NAFTOGAZ, ŢINTĂ RUSĂ
Gazprom şi-a anunţat interesul de a moderniza sistemul ucrainian de gaze naturale din Ucraina sau să cumpere Naftogaz, compania de transport. Alegerea lui Viktor Ianukovici ca preşedinte al ţării ar putea deschide calea Gazprom către sistemul ucrainian, consideră analiştii internaţionali. "Gazprom este pregătit să examineze propunerile" a afirmat Alexandr Medvedev, vicepreşedintele gigantului rus.Totuşi, Rusia a anunţat că nu va renunţa nici la Nord Stream, nici la South Stream.
Rusia asigură 20% din consumul european de gaze iar 80% din această cantitate tranzitează Ucraina.