x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nou acord cu FMI de 5-6 miliarde euro

Nou acord cu FMI de 5-6 miliarde euro

de Daniela Ivan    |    20 Dec 2010   •   20:56

Suma exactă va fi stabilită definitiv în martie 2011şi va fi pusă la dispoziţia României sub forma unui acord de tip preventiv dar va fi accesată doar dacă apar situaţii neprevăzute. Statul va plăti însă instituţiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe an indiferent dacă banii vor fi sau nu folosiţi.

În ceea ce priveşte încheierea unui nou acord cu Comisia Europeană (CE), autorităţile române şi reprezentanţii executivului UE nu au stabilit încă dacă România va primi un împrumut sau va fi pusă la dispoziţie o linie de finanţare similară cu cea de la FMI.

Potrivit surselor, autorităţilor române înclină spre un împrumut de la CE, întrucât finanţarea bugetului ar fi mult mai ieftină decât în condiţiile accesării unor împrumuturi directe de pe pieţele externe.

Valoarea împrumutului ar urma să fie mai mică decât cea acordată de CE în acordul actual, de 5 miliarde de euro.

România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro, din care a primit până acum tranşe în valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond şi de 3,65 miliarde euro de la CE.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul instituţiei financiare, România a plătit FMI dobânzi în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro de la semnarea acordului actual de împrumut, iar din august 2012 Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor vor începe să ramburseze şi ratele aferente tranşelor primite.

Prima plată a principalului va avea loc pe data de 6 august 2012 şi va fi în sumă de 546 de milioane de drepturi speciale de tragere (DST), ceea ce reprezintă peste 600 milioane de euro la cotaţia din prezent a DST.
×