x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noua Lege RCA, fiecare cu proiectul lui

Noua Lege RCA, fiecare cu proiectul lui

de Adrian Stoica    |    24 Iun 2016   •   14:54
Noua Lege RCA, fiecare cu proiectul lui

Apariţia noii Legi RCA s-a transformat într-o saga pur dâmboviţeană. După pretestele stradale ale transportatorilor de la sfârşitul anului trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) părea că a înţeles necesitatea schimbării de urgenţă a modului în care asigurătorii stabilesc valoarea poliţelor de asigurare, dar după şase luni ne aflăm în acelaşi punct. Companiile de asigure au continuat să umfle tarifele.

Parlamentul va intra în curând în vacanţă şi, cel puţin până în toamnă, ne putem lua gândul că vom avea o nouă Lege RCA. Cum va arăta viitorul act normativ este greu de spus pentru că acum fiecare şi-a făcut propriul proiect. ASF a venit cu un proiect de lege după ce a negociat luni de zile cu reprezentanţii transportatorii, service-urilor independente,  firmelor de închirieri auto şi parlamentarii din Comisia de buget-finanţe a Senatului. Odată finalizat proiectul, partenerii de dialog ai ASF au constatat că una s-a discutat şi alta a apărut în proiect. Drept pentru care şi-au făcut propriul proiect pe care l-au înaintat Senatului pentru a fi însuşit de acesta. Pentru ca degringolada să fie totală, recent, şi Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de lege care diferă foarte mult faţă de cel pe care ASF îl convenise, cel puţin teoretic, cu partenerii de negocieri. De fapt, este un proiect mai vechi al ASF, dar care ulterior a fost modificat substanţial. Cristian Muntean, președintele Asociației Service-urilor Auto Independente (ASSAI) spune că publicarea pe site-ul Ministerului Finanţelor a unei variante vechi a proiectului de lege RCA poate fi interpretat ca o neglijență din partea ministerului sau ca o tentativă de deturnare a unui proiect de lege care afectează peste şase milioane de șoferi români. În toamnă este greu de crezut că parlamentarii îşi vor face timp să rezolve problema poliţelor de răspundere auto pentru că vor intra în campanie electorală. Aşa că mai vedem. Poate la anul.

Reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi, acuză ASF că ţine sub cheia rezultatele unui audit privind piaţa RCA pentru că acestea le sunt nefavorabile asigurătorilor. Raportul atrage atenţia că tarifele au continuat să crească nejustificat.

Suma totală a primelor de asigurare subscrise pentru RCA la finele anului 2015 a atins valoarea de 3,11 miliarde de lei, comparativ cu 2014 înregistrându‐se o creştere cu 16,64 %

×