x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noua problemă a Europei: inflaţia

Noua problemă a Europei: inflaţia

14 Mai 2010   •   00:00

Statele de pe bătrânul continent se vor confrunta cu noi dificultăţi, legate de data aceasta de creşterea inflaţiei, scrie Wall Street Journal.



Aceasta a intrat în centrul atenţiei după salvarea Greciei cu un pachet de 110 miliarde de euro şi după constituirea unui fond de salvare la nivelul zonei euro, în valoare de 750 miliarde de euro.

Următoarea problemă după salvarea individuală a statelor precum Grecia sau a celor aflate în situaţie asemănătoare (Spania, Portugalia), problema ajunge la stăvilirea deficitelor, având în vedere situaţia proastă a Marii Britanii şi a zonei euro.

Economiştii băncilor Credit Suisse şi Morgan Stanley se tem de o creştere dăunătoare a ratelor inflaţiei, în pofida absenţei vreunor semnale de avertizare pe pieţele financiare europene. Ei sunt îngrijoraţi că şefii băncilor centrale importante din Europa, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, şi guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, nu adoptă o poziţie agresivă în faţa inflaţiei.

Această atitudine presează euro şi lira sterlină şi duce cererea pentru aur la niveluri record. Aurul este considerat o investiţie sigură de cei care se tem că fondurile lichide îşi vor pierde din valoare.

Euro s-a depreciat joi la 1,2570 de dolari pe unitate, nivel apropiat de minimul ultimelor 14 luni, cu toate că statele Uniunii Europene şi Fondul Monetar Internaţional au stabilit un mecanism de urgenţă de 750 de miliarde de euro pentru a ajuta ţările din zona euro confruntate cu probleme.

O creştere bruscă a inflaţiei ar putea "înspăimânta" pieţele prin erodarea valorii investiţiilor, precum obligaţiuni sau dobânzi fixe, notează Wall Street Journal. În aceste situaţii, investitorii vor cere randamente mai ridicate atunci când împrumută guvernele.

Băncile centrale din SUA şi Marea Britanie tipăresc bani şi cumpără obligaţiuni pentru a sprijini economiile, însă BCE a rezistat tentaţiei unor astfel de măsuri, preferând să strângă fonduri din alte surse. Unii analişti se tem, însă, că este doar o problemă de timp până când instituţia va ceda tentaţiei. Trichet a respins ferm săptămâna trecută posibilitatea ca BCE să achiziţioneze obligaţiuni de stat.

×