x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noul Conel va fi handicapat din naştere

Noul Conel va fi handicapat din naştere

de Daniela Ivan    |    07 Sep 2007   •   00:00
Noul Conel va fi handicapat din naştere
Sursa foto: Marin Raica/

Componenţa noului holding energetic naţional va fi stabilită in maximum 30 de zile, a anunţat ieri ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Acesta va lua fiinţă prin hotărăre de guvern, iar, in urma analizelor efectuate de experţii consultaţi, se va şti cu siguranţă ce va intra in componenţa noii companii şi ce va fi privatizat. Această companie va fi partener in proiectul privind cablul submarin ce face legătură cu Turcia, va putea efectua investiţii in zona Mării Caspice sau chiar se va implica in construcţia de noi reactoare nucleare in alte state. Pentru a fi eficient, managementul noii companii va fi privat.


TEORIE. Toate sună bine in concept, insă in practică situaţia nu va fi deloc aşa. Potrivit lui Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicată, infiinţarea noii companii energetice vine prea tărziu. "Cred că este tardivă şi ineficientă, pentru că lasă deoparte structurile cele mai eficiente, Transelectrica şi reactoarele 3 şi 4, şi practic strănge la un loc doar partea ineficientă. Punănd la un loc Hidroelectrica cu complexurile energetice, o va slăbi şi pe aceasta, iar ce a fost mai interesant in distribuţie a fost privatizat", a spus el.

Strategia energetică care a fost aprobată recent de Guvern nu este găndită astfel incăt să conţină această impachetare a operatorilor energetici, spune Filip Cărlea, analist energetic. Infiinţarea colosului necesită o modificare a strategiei tocmai aprobată.


SOLUŢIE. Directorul GEA a dat ca alternativă la crearea acestei megastructuri schimbarea mix-ului de energie la consumatorii finali. Astfel, aceştia vor avea acces la mai multă energie ieftină de la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, deci preţul va scădea, iar consumatorii industriali vor achiziţiona energia mai scumpă, produsă de termocentrale şi de complexurile energetice. Deoarece consumatorii industriali au nevoie de mari cantităţi de energie, şi ei vor putea in acest fel să trateze pentru preţuri mai reduse. "Dar aşa se vor reduce profiturile unor intermediari", a concluzionat Voinea.

×
Subiecte în articol: economic