Intr-un editorial pentru Financial Times, comentat pe Forbes, profetul crizei spune ca Grecia ar trebui sa se intoarca la drahma. "Grecia e blocata intr-un cerc vicios al insolventei, lipsa competitivitatii si o adancire a recesiunii", scrie Roubini, care apreciaza ca Grecia ar trebui sa iasa din zona euro pentru a scapa de datorii.
Roubini crede ca Grecia trebuie sa iasa din Zona Euro. Si nu este singurul. Mai multi politicieni importanti din coalitia aflata la guvernare in Germania au ridicat problema iesirii Greciei din zona euro, scenariu respins, insa, de cancelarul Angela Merkel.
Dr. Doom a explicat faptul ca, fara o crestere economica, situatia datoriilor ramane nesustenabila. Masurile fiscale draconice, insolventa si slaba competitivitate nu vor face decat sa adanceasca recesiunea pentru inca 10 ani.
Astfel, singura solutie pentru ca Grecia sa iasa din acest cerc vicios este, potrivit lui Roubini, revenirea la drahma. "Ca o casnicie care nu mai functioneaza si trebuie incheiata, e mai bine sa urmezi anumite reguli ca separarea sa fie mai putin costisitoare pentru ambele parti. Despartirea este dureroasa, chiar si cu aceste reguli. Sa fie clar: iesirea din euro va fi grea. Dar sa privesti implozia economiei si a societatii grecesti va fi si mai greu", scrie Roubini.
Roubini prezice o noua Mare Depresiune
Intr-un interviu acordat Bloomberg, la inceputul lunii septembrie, profetul crizei afirma ca actuala incetinire a cresterii economice mondiale mareste riscul de declansare a unei noi crize financiare.
Incetinirea economica din Statele Unite, din zona euro si din Marea Britanie risca "sa ne arunce mai devreme in criza", a declarat Roubini, care a evocat spectrul unei "noi Mari Depresiuni".
La incapacitatea economiei SUA de a crea noi locuri de munca, deci de a putea miza pe o crestere a consumului, respectiv o evolutie mai buna a PIB, se adauga si tensiunile din zona euro, care par a fi mai mari ca niciodata. De cealalta parte a oceanului, Curtea Constitutionala din Germania tocmai a limitat puterea Guvernului de a sprijini fondurile folosite pentru salvarea financiara a unor state precum Grecia sau Portugalia, iar guvernul de la Atena este acuzat de unele voci ca nu va respecta conditiile impuse de UE si FMI pentru a fi salvat.
Astfel, exista "o probabilitate de 60%" ca economiile avansate sa plonjeze in recesiune.
Potrivit lui Roubini, este absolut necesar "sa se relanseze cresterea economica acum, nu in urmatorii cinci ani". "Avem nevoie de masuri de stimulare de amploare pe termen scurt", a precizat economistul.
El a facut si o serie de recomandari. Astfel, Roubini a precizat ca daca ar avea bani de investit, i-ar pastra "mai ales in cash", in dolari americani, care se intaresc in perioada de criza. Ar mai cumpara obligatiuni ale statelor cu bugete putin deficitare si putin indatorate, precum Australia si Canada. (V.M.)