x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nu ai asigurare obligatorie la casă, plăteşti amendă

Nu ai asigurare obligatorie la casă, plăteşti amendă

de Adrian Stoica    |    22 Feb 2021   •   08:00
Nu ai asigurare obligatorie la casă, plăteşti amendă

Adoptată în 2008 şi intrată în vigoare în 2009, Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor este încă departe de a-şi fi atins obiectivul. La sfârşitul lunii ianuarie aveau încheiată o poliţă obligatorie doar 1.777.606 locuinţe la nivel naţional, rezultând un grad de cuprindere în asigurare de circa 20%, conform Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România). Oraşul Pantelimon din judeţul Ilfov are însă toate şansele ca până la sfârşitul anului să bată toate recordurile şi să ajungă prima localitate din ţară unde toate locuinţele vor avea o poliţă PAD.

 

La mai bine de 10 ani de la aplicarea legii privind asigurarea obligatorie, Primăria Pantelimon, condusă de  Marian Ivan, a publicat pe facebook o decizie-surpriză. “Anunțăm că după 1 iunie 2021, se vor efectua controale de către autoritățile abilitate”, iar proprietarii care nu au încheiată o poliţă PAD vor fi sancționaţi cu amendă de la 100 la 500 lei, în condiţiile în care preţul unei poliţe este de 20 de euro şi, respectiv, 10 euro. Conform Legii 260, obligaţia de a supraveghea aplicarea ei şi de a aplica amenzi în caz de nerespectare revine primăriilor, dar ele nu s-au achitat niciodată de această sarcină. Motivul cel mai des invocat a fost faptul că niciun primar nu vrea să-şi pună în cap votanţii, mai ales într-un an electoral. Pe de altă parte, implicarea în aplicarea acestei legi nu aduce niciun avantaj primăriilor. Multe dintre ele, în special cele mici, nu au personal suficient astfel încât să se poată achita şi de această sarcină pentru care nici nu sunt plătite de Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). 

 

Cifra

 

45.047

 

asigurări obligatorii erau încheiate la sfârşitul lunii ianuarie în judeţul Ilfov, din care face parte şi oraşul Pantelimon, fiind unul dintre cele mai asigurate judeţe

 

Transilvania stă cel mai bine

 

În prezent, cu 21% grad de cuprindere în asigurare, Transilvania este pe primul loc în ţară, în timp ce Bucovina şi Maramureş, fiecare cu câte 3%, sunt la polul opus. În Bucureşti, care este cea mai mare aglomerare urbană, din cele circa 900.000 de locuinţe, doar 20% avea încheiată o poliţă obligatorie la sfârşitul lunii ianuarie.

 

Caraş-Severin, cele mai mari despăgubiri

 

PAID România a achitat, în ianuarie 2021, despăgubiri în valoare de 373.492 lei, cele mai mulţi bani fiind pentru despăgubiri la inundaţii. Judeţele în care au fost achitate cele mai multe despăgubiri anul trecut au fost Caraş-Severin (791.383 lei), Alba (489.776 lei) şi Bistriţa-Năsăud (423.518 lei).

 

×