x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nu putem trece la euro mai devreme de 10 ani

Nu putem trece la euro mai devreme de 10 ani

de Daniela Ivan    |    18 Oct 2017   •   13:10
Nu putem trece la euro mai devreme de 10 ani
Sursa foto: marcoscisetti/Getty Images/iStockphoto

România trebuie să aibă o economie sănătoasă pentru a adera la zona euro în condiţii favorabile, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a precizat că aderarea la zona euro este o ţintă strategică pentru România, dar cum Europa se confruntă cu provocări legate de structură şi funcţionare, îndeplinirea criteriilor pentru adoptarea monedei unice este o ţintă în mişcare.

Chiar dacă România îndeplineşte toate criteriile de convergenţă nominală, nu trebuie să se grăbească să adere la zona euro, din cauza problemei de convergenţă reală, a declarat analistul André Sapir, la o conferinţă găzduită de BNR referitoare la viitorul zonei euro. Acesta a explicat că o economie care trece nepregătită la zona euro are de înfruntat riscuri. Profesorul belgian a sugerat României să intre mai întâi la Uniunea Bancară, urmând ca după aceea, atunci când criteriile vor fi îndeplinite, să adopte euro. D. Ivan

Dacă economia românească ar creşte în acelaşi ritm ca până acum, am putea adera la euro în 13 ani. Dacă am avea o creştere de 5%, am avea nevoie de nouă ani, a afirmat recent Daniel Daianu, membru al Consiliului de Administratie al BNR.

 

×
Subiecte în articol: bnr