Guvernul nu renunţă la Formularul 600. În ciuda declaraţiilor liniştitoare din ultimele zile ale noilor guvernanţi, haosul generat de acest document persistă. Am intrat deja în luna februarie şi contabilii nu ştiu cum să facă plăţile pentru ianuarie, să dea salariul brut colaboratorilor sau pe cel net, aşa cum au făcut până în luna decembrie 2017? Liber-profesioniştii se întreabă dacă sunt sau nu asiguraţi la sănătate şi la pensii până pe 15 aprilie şi, dacă da, care este documentul doveditor.
Mult aşteptata şedinţă de Guvern de ieri nu a lămurit lucrurile, ba chiar le-a încurcat şi mai rău. “Termenul de depunere a Formularului 600 a fost prelungit de la 31 ianuarie 2018, la 15 aprilie 2018. Măsura a fost luată în scopul creşterii gradului de conformare a contribuabililor la noile cerinţe de raportare şi îndeplinire a obligaţiilor declarative...”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului transmis după prima şedinţă.
Un Guvern, multe păreri
O problemă care a confuzat ieri pe toată lumea este că informaţiile din comunicatul de presă al guvernului au intrat în contradicţie atât cu declaraţia premierului, cât şi cu cele ale ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici. Din comunicatul Guvernului reiese că termenul de depunere a F 600 a fost prelungit pentru ca toată lumea să aibă timp să-l depună, însă din declaraţiile celor doi reiese că acesta se va modifica sau anula. “În perioada următoare, Ministerul Finanţelor trebuie să identifice o soluţie permanentă, care să vizeze depunerea unui singur formular de către cei cu activităţi independente, iar plata să se facă o singură dată pe an, şi nu anticipat”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă. Şi ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a spus că Formularul 600 s-ar putea comasa cu Declaraţia 200. „ Nimeni nu trebuie să mai depună niciun fel de Formular 600. Din moment ce noi spunem foarte clar că vom găsi o soluție pentru a nu se mai depune acest formular, nu are rost ca cineva să mai stea pe drumuri pentru a depune un astfel de formular. De azi înainte, vor fi lucrurile cele mai simple alese, pentru că așa e normal să fie. O variantă este aceea de a unifica cele două declaraţii.“
Guvernul nu a făcut nicio referire la modalitatea în care vor fi plătite contribuţiile sociale pentru luna ianuarie, februarie, martie şi aprilie. Ce se va întâmpla cu liber-profesioniştii care au nevoie de servicii medicale gratuite sau compensate sau cu cei aflaţi pe ultima sută de metri cu lunile de vechime şi care ar trebui să se pensioneze până pe 15 aprilie?