x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie O singură unitate de ardere pe cărbune respectă limitele de emisie

O singură unitate de ardere pe cărbune respectă limitele de emisie

de Redacția Jurnalul    |    01 Apr 2023   •   21:00
O singură unitate de ardere pe cărbune respectă limitele de emisie

O singură unitate din cele 7 instalații mari de ardere pe cărbune din România respectă limitele de emisii impuse de documentul de referință privind cele mai bune tehnologii disponibile pentru termocentrale pe cărbune, arată ultimul raport al Bankwatch România.

Raportul analizează perioada iulie 2021-iunie 2022. „Emisiile poluante ale termocentralelor pe cărbune - monitorizate prea puțin, prea rar”, arată că o singură unitate din cele 7 instalații mari de ardere pe cărbune funcționale în prezent în România respectă limitele de emisii impuse de documentul de referință privind cele mai bune tehnologii disponibile pentru termocentrale pe cărbune.

Emisiile industriale analizate în raport provin din activitatea de producere de energie electrică de la termocentralele pe cărbune (lignit și huilă) care funcționează în prezent în țară.

Prin „Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/2326 pentru instalațiile de ardere de dimensiuni mari”, în decembrie 2021 au intrat definitiv în vigoare în România noile standarde privind emisiile industriale, adoptate de Consiliul și Parlamentul European încă din 2017.

„Substanțele poluante vizate sunt oxizi de azot (NOx), dioxid de sulf (SO2), particule în suspensie (PM 10), mercurul (Hg), acidul fluorhidric (HF) și acidul clorhidric (HCl). Este obligatoriu ca unitățile pe bază de cărbune care vor funcționa până în 2032, cum și-a asumat România, să se conformeze standardelor de poluare stabilite prin Directiva privind Emisiile Industriale și prin documentele de referință privind cele mai bune tehnologii disponibile”, potrivit Bankwatch România, pe Facebook

×
Subiecte în articol: instalatii carbune