x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Obama vrea să detoneze "bomba petrolieră"

Obama vrea să detoneze "bomba petrolieră"

de Daniel Ionaşcu    |    16 Mar 2012   •   14:03
Obama vrea să detoneze "bomba petrolieră"

Presedintele american Barack Obama ia in calcul "deversarea" unor cantitati imense de petrol din Rezerva Strategica de Petrol a SUA (SPR), in incercarea de a reduce pretul barilului de titei de pe pietele internationale, aflat aproape de nivelurile-record din 2008, scrie Reuters.

Cele patru caverne de pe coasta Golfului Mexic aduna 700 de milioane de barili de petrol detinut de guvernul SUA. Ieri, presa a scris ca Marea Britanie a fost de acord sa dea drumul in piata la rezerve in acelasi timp cu SUA, o actiune conjugata cum nu s-a mai vazut in domeniul pietelor energetice. Actiunea este cladita pe modelul prin care bancile centrale ale lumii intervin in acelasi timp pentru a asigura lichiditate pe pietele financiare si pentru a reduce costurile finantarii.

Oficialii britanici au spus ca etapele lansarii rezervelor pe piata vor fi stabilite inainte de vara, cand preturile ajung la maxime anuale deoarece oamenii pleaca in concedii. Titeiul a ajuns la 105,72 dolari pe baril.

Logistica slaba, rezultat incert
Totusi, logistica necesara ca aceste cantitati de titei sa ajunga la rafinarii este mai complicata ca nicicand. Departamentul Energiei spune ca SPR poate distribui titeiul catre 49 de rafinarii cu o capacitate totala de 5 milioane de barili pe zi - aproape o treime din total in SUA - si 5 terminale marine. Zilnic SPR poate arunca pe piata 4,25 milioane de barili, putin sub capacitatea de 4,4 milioane de barili cu care a fost proiectat totul.

Anul trecut SUA au aruncat pe piata 30 de milioane de barili de petrol pentru a compensa oprirea furnizarii din Libia.

Petrolul, ingrijorare mondiala
Un raport din 5 martie al bancii britanice HSBC arata ca preturile la petrol au inlocuit Grecia ca sursa de ingrijorare, deoarece ar putea deraia revenirea economica fragila din tarile dezvoltate si ar putea genera inflatie in cele aflate in curs de dezvoltare.

Sanctiunile impotriva Iranului au condus deja la declinul ofertei de pe piata, insa nu aceasta este singura cauza a scumpirilor. O alta ar fi ca masurile neconventionale adoptate de bancile centrale, prin care sunt introduse lichiditati masive in sistemul financiar, duc la scumpirea marfurilor.

"Daca volumul banilor de hartie este crescut constant, valoarea acestora va cobori fata de alte active. Acest argument are o baza solida avand in vedere masurile neconventionale din SUA si Marea Britanie, dar si imprumuturile masive pe trei ani ale BCE pentru bancile comerciale si entuziasmul reinnoit al Bancii Japoniei pentru tiparnita de bani", a spus Stephen King, economistul- sef al HSBC.

×
Subiecte în articol: pretul petrolului rezerva petroliera