Discrepantele dintre bogatii sI saracii planetei cresc in tarile dezvoltate pe masura ce muncitorii calificati primesc beneficii iar directorii si bancherii beneficiaza de piata globala a muncii, potrivit Organizatiei pentru Cooperare Economica sI Dezvoltare (OECD).
Veniturile medii ale celor mai bogati 10% din populatie sunt acum de noua ori mai mari decat cele ale celor mai saraci 10%, potrivit raportului. Diferenta a crescut cu 10% din anii '80 pana acum, scrie Bloomberg.
Mexic, SUA, Israel sI Marea Britanie sunt printre statele unde diviziunea este foarte pregnanta, in vreme ce Danemarca, Norvegia, Belgia sI Cehia sunt printre cele cu cea mai mica diferenta.
Raportul este de 14 la 1 in SUA sI Israel, comparativ cu 10 la 1 in Marea Britanie, Italia sI Japonia si de 6 la 1 in Germania sI Danemarca.
"Contractul social incepe sa se destrame in multe tari', a declarat secretarul general al OECD, Angel Gurria. "Studiul demitizeaza presupunerea ca beneficiile cresterii economice vor ajunge automat la cei dezavantajati sI ca o inegalitate mai mare duce la o mai mare mobilitate sociala', a completat el.
Gurria a mai adaugat ca dezvoltarea abilitatilor salariatilor sI calificarea superioara este cel mai puternic instrument de a lupta contra inegalitatii din ce in ce mai mari. "Investitia in oameni trebuie sa inceapa din copilarie sI sa fie urmata in educatia formala sI la locul de munca', a spus el.
Adica ai parte, ai carte!