BCR a făcut o analiză privind impactul Legii dării în plată, la nivelul întregii pieţe bancare, din care a rezultat că 60% dintre clienţi, tinerii în special, nu vor mai putea accesa un împrumut.
Bancherii spun că programul Prima Casă va dispărea pentru că prevederile Legii dării în plată fac garanţia statului nulă. În absenţa acestuia, pentru un client obișnuit, va dura cu 8 ani mai mult decât în prezent ca să economisească un avans suficient pentru a se încadra în noile condiţii, așa că vârsta medie pentru prima achiziţie ipotecară va fi de 42 de ani.
Studiul BCR are la bază ipoteza că instituţiile bancare vor majora avansul la creditele ipotecare de la o medie de 15%, cât este în prezent, la 30%, ca replică la Legea dării în plată. Bancherii s-au opus încă de la început acestei iniţiative legislative, iar BNR i-a susţinut în acest demers. Raiffeisen nici măcar nu a așteptat să vadă cum va trece legea prin Parlament și a anunţat deja că a majorat avansul de la 10% la 35% pentru împrumuturile în lei.
Alte bănci au spus că vor urma și ele exemplul băncii austriece dacă darea în plată va fi promulgată de președinte, iar asociația Parakletos a anunţat că a sesizat Comisia Europeana și Consiliul Concurenţei cu privire la acordul cartelar al băncilor. Darea în plată s-a întors în Parlament după ce președintele Iohannis a cerut să fie reexaminată.
Comisia de Buget din Senat a decis amânarea discuţiilor după ce băncile au spus că nu au primit amendamentele. Deputatul Daniel Zamfir a declarat că „aceste tergiversări fac parte dintr-un război tactic pe care băncile îl duc pe spinarea oamenilor”.