x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oferta Transelectrica a fost suprasubscrisă

Oferta Transelectrica a fost suprasubscrisă

de Daniel Ionaşcu    |    27 Mar 2012   •   15:36

Subscrierile in oferta publica secundara Transelectrica au ajuns la un nivel de peste 137% si au depasit pragul minim de 70%, potrivit informatiilor publicate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) transmise de sindicatul prin care se deruleaza oferta, format din BCR, Intercapital Invest si Swiss Capital.

Investitorii institutionali aveau repartizate 90% din actiunile oferite, insa au suprasubscris transa lor pana la 122%. Marea surpriza vine dupa ce persoanele fizice aveau alocate 10% din titluri si au plasat ordine de cumparare pana la 270% din cota alocata. Daca o transa este insuficient subscrisa, iar cealalta suprasubscrisa, atunci actiunile ramase dintr-o transa vor fi alocate catre cealalta.

La pretul minim cerut de stat, pachetul de 15% scos la vanzare totalizeaza 163,8 milioane lei, adica aproximativ 37,6 milioane euro. Transa investitorilor mari este destinata celor care subscriu de minim 500.000 de lei iar acestia sunt, de regula, fonduri de investitii, fonduri de pensii, societati de investitii financiare sau banci. Acestia au pompat 131,7 milioane de lei, in vreme ce micii investitori au plasat ordine in valoare de 35,1 milioane lei.

Pretul final si rezultatele pe 2011 se vor sti joi

Preturile finale nu vor fi cunoscute decat in ziua de 29 martie, au mai aratat reprezentantii sindicatului. Joi compania va afisa si rezultatele financiare neauditate pentru anul 2011.

Subscrierile in oferta se realizeaza la orice pret situat intre 14,9 lei/actiune si 19,2 lei/actiune. "Aveam nevoie de o tranzactie de succes care sa impulsioneze increderea investitorilor in piata de capital si in economia romaneasca si ne bucuram ca oferta Transelectrica poate deschide acest drum", a declarat Dan Weiler, director executiv Corporate Finance & Investment Banking BCR.

"Un esec ar fi blocat programul de privatizari"

"Acest succes inseamna foarte mult pentru noi, daca am fi avut un esec era al doilea consecutiv dupa Petrom si ar fi blocat practic orice privatizare pe bursa. Avem sanse sa ne gandim ca si oferta de 15% din Transgaz, care va fi derulata peste o luna, o luna si jumatate, sa fie tot un succes. Ne bucuram ca pentru CupruMin am luat de patru ori fata de cat am dorit (200,77 milioane de euro-nr) iar pentru anul acesta avem un program infernal de privatizari: urmeaza ISCIR-Cert, Transgaz, Oltchim, cele trei filiale de distributie de la Electrica", a declarat pentru Jurnalul National Florin Vladan, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Guvernul a aprobat ieri listarea a cate 15% din cele trei subsidiare de distributie ramase in portofoliul statului, respectiv

Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Transilvania Nord si Electrica Distributie Muntenia Nord. Electrica SA detine cate 78% din cele trei companii, iar Fondul Proprietatea este actionar minoritar, cu cate 22%.

Scandaluri pe banda rulanta

Transelectrica a fost implicata recent in cateva scandaluri privind numirile unor oameni fara experienta in domeniul energetic in consiliul de administratie. Pe langa Adrian Victor Vevera, fost consilier al lui Emil Boc de pe vremea cand era consilier, care a fost numit recent, au fost propusi ulterior doi oameni de casa ai actualului ministru al Economiei, Lucian Bode. Acestia sunt Andrei Todea, fost medic legist si prefect de Salaj, actual secretar general al ministerului si Silviu Manastire, un preot care n-a profesat niciodata si care, dupa o cariera de ziarist, a ajuns consilierul de comunicare al lui Bode.

Succesul de la Transelectrica vine dupa ce anul trecut statul a inregistrat un esec usturator la vanzarea pe bursa a celor 9,84% din actiunile Petrom. Oficialii au declarat atunci ca se va incerca din nou listarea pachetului in acest an, insa, ulterior prevederea a disparut din intelegerile convenite cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE).

Transelectrica este controlata de stat, prin ministerul Economiei - care detine 73% din titluri, Fondul Proprietatea - cu 13,4% si micii actionari de pe bursa, care detin 12,8%.

×