x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oil Terminal − obligată să plătească 111,2 milioane lei

Oil Terminal − obligată să plătească 111,2 milioane lei

11 Apr 2008   •   00:00

Compania Oil Terminal, operatorul terminalului maritim din portul Constanţa, a fost obligată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să plătească taxe vamale şi TVA de 111,2 milioane de lei într-un litigiu din anul 2003 în care au fost implicate şi Rompetrol Rafinare (proprietara Rafinăriei Midia − n.r.) şi Rafo Oneşti.

Compania Oil Terminal, operatorul terminalului maritim din portul Constanţa, a fost obligată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să plătească taxe vamale şi TVA de 111,2 milioane de lei într-un litigiu din anul 2003 în care au fost implicate şi Rompetrol Rafinare (proprietara Rafinăriei Midia − n.r.) şi Rafo Oneşti. “Prin actele constatatoare (...) emise de Biroul Vamal Constanţa s-a reţinut vinovăţia Oil Terminal în calitate de depozitar şi prestator, avînd în vedere contractele de prestări servicii încheiate cu  Rafo şi Rompetrol Rafinare în calitate de proprietari şi beneficiari ai ţiţeiului eliberat, fără efectuarea plăţilor privind contravaloarea obligaţiilor vamale şi TVA-ul aferent”, se precizează într-un comunicat al Oil Terminal trimis Bursei de Valori Bucureşti.


LIPSĂ. Autoritatea Naţională a Vămilor, Direcţia Regională Vamală, Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au iniţiat procesul împotriva Oil Terminal.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa a constatat în 2003 lipsa a 60.000 de tone de ţiţei din import din depozitele companiei, iar această marfă era proprietatea Rafo.

Potrivit DGFP Constanţa, nu au fost făcute în termenul legal declaraţiile vamale de import şi nu au fost plătite taxele vamale şi TVA pentru această cantitate importată de Rafo.

Reprezentanţii Oil Terminal au precizat că în anul 2003 că şi Rafinăria Petromidia Năvodari a beneficiat de livrarea de ţiţei importat fără achitarea obligaţiilor vamale, motivînd prin capacităţile reduse de depozitare ale companiei constănţene.

Potrivit Oil Terminal, din suma totală, Rompetrol a plătit 37,86 milioane lei (reprezentînd comision vamal şi TVA), în numele şi pentru Oil Terminal. Diferenţa de 73,36 milioane lei aferentă importurilor derulate de Rafo în calitate de titular al operaţiunii de import şi proprietar, a fost achitată de rafinăria din Oneşti.


SITUAŢIE. Oil Terminal spune că decizia Curţii de Casaţie duce la o dublă impozitare, iar în cazul în care ANAF va trece la executarea companiei, aceasta va contesta procedura.

“Decizia pronunţată în şedinţa din 3 aprilie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu duce decît la situaţia existenţei dublei impuneri, în sensul încasării de două ori a valorii TVA-ului, atît de la Oil Terminal, pe de o parte, cît şi de la Rafo şi Rompetrol Rafinare, pe de-altă parte, fiind achitate în totalitate de către acestea. Faţă de pretenţiile de executare silită nejustificate, în cazul în care ANAF va proceda la executarea Oil Terminal, vom formula contestaţie la executare, iar după redactarea deciziei emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vom uzita căile de atac permise de lege”, se precizează în comunicatul către Bursă.

Acţionarul majoritar al Oil Terminal este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care controlează 59,62% din acţiuni, Fondul proprietatea, cu 10% şi fondul de investiţii Broadhurst, cu 7,6%.

Oil Terminal este, împreună cu Conpet, transportatorul naţional de ţiţei, reprezentanta României în consorţiul care va construi oleoductul Constanţa-Trieste.

×
Subiecte în articol: economic terminal oil terminal