x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oltchim va cumpăra Arpechim

Oltchim va cumpăra Arpechim

01 Oct 2009   •   00:00

Oltchim va cumpăra toată rafinăria Arpechim de la Petrom şi o va dezvolta împreună cu societate petrolieră de stat SOCAR, din Azerbaidjan.

„Intenţia de a dezvolta Arpechim împreună cu Socar este clară", a declarat, Tudor Şerban, secretar de stat pe probleme de energie în Ministerul Economiei, la Black Sea Energy and economic Forum.
Socar încearcă de doi ani să intre pe piaţa energetică românească, iar Oltchim negociază cu Petrom tot de doi ani achiziţia părţii de petrochimie din Arpechim.

SOCAR DĂ ŞI GAZE

SOCAR ar putea fi furnizorul a 7,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale pentru România prin Nabucco, a mai lăsat să se înţeleagă {erban. El a spus că „Socar vrea să vină cu gaze şi petrol în această parte a Europei". Ulterior a completat cu faptul că România are un angajament de 7,3 miliarde de metri cubi de gaz pentru Nabucco, însă condiţia este ca Nabucco să se realizeze înaintea South Stream, gazoduct susţinut de Rusia.


„Avem o ofertă de la unul din statele din zona Mării Caspice, nu vă pot spune care, pentru că nu este diplomatic, pentru 7,3 miliarde metri cubi de gaze pentru Nabucco. Condiţia este ca Nabucco să se facă înaintea South Stream. Suntem prima ţară din consorţiul Nabucco care are o astfel de ofertă", a spus el la forumul energetic. Oficialii români, împreună cu reprezentanţii principalelor companii din domeniul gazelor din ţara noastră, Romgaz şi Transgaz, au vut, în ultimele luni, mai multe discuţii cu Kazashstan, Azerbaijan şi Turkmenistan pentru încheierea de acorduri de alimentare a Nabucco cu gaze. „Avem cea mai bună poziţie la nivel prezidenţial şi guvernamental în aceste ţări prin protocoalele semnate", a conchis Şerban.

×
Subiecte în articol: petrol oltchim arpechim