x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie OMV are Nabucco drept prioritate dar vrea gaze ruseşti prin South Stream

OMV are Nabucco drept prioritate dar vrea gaze ruseşti prin South Stream

25 Noi 2009   •   00:00

Compania austriacă OMV, liderul consorţiului care construieşte gazoductul Nabucco, doreşte să primească gaze naturale din Rusia prin gazoductul South Stream al Gazprom, dar afirmă că prioritatea rămâne proiectul Nabucco.



Compania austriacă OMV, liderul consorţiului care construieşte gazoductul Nabucco, doreşte să primească gaze naturale din Rusia prin gazoductul South Stream al Gazprom, dar afirmă că prioritatea rămâne proiectul Nabucco.

Potrivit lui Wolfgang Ruttenstorfer, directorul general al grupului austriac, OMV şi-a exprimat interesul pentru South Stream, însă directorul susţine că situaţia nu este una conflictuală, potrivit cotidianului Kurier, preluat de Reuters.

„Austria şi OMV sunt într-adevăr foarte interesate să conecteze o parte din gazul furnizat prin South Stream la hubul Baumgarten (operat de OMV). Suntem interesaţi să susţinem South Stream. |nsă considerăm că Nabucco este prioritatea noastră, pentru că va deschide o nouă rută de transport al gazelor către Europa Centrală şi de Sud. Deci nu vorbim de un caz «sau», ambele proiecte se dezvoltă în paralel”, a afirmat directorul OMV.

Austria primeşte circa jumătate din necesarul de gaze naturale din Rusia, 30% din Norvegia şi alte ţări producătoare, restul de 20% fiind produs pe plan local. Hubul Baumgarten este unul dintre primele trei din Europa.
OMV a semnat cu Gazprom un acord prin care gigantul rus al gazelor preia jumătate din acţiunile hubului Baumgartden.
OMV este acţionarul majoritar al Petrom. Nabucco este dezvoltat de un consorţiu format şi din Transgaz Mediaş, MOL (Ungaria), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania).

Nabucco urmăreşte conectarea regiunii caspice la o reţea de transport care să pompeze gazul p~nă la Baumgartden în Austria, pe o distanţa de 3.300 kilometri. Gazoductul este sprijinit de Uniunea Europeană şi Statele Unite iar costurile realizării sale sunt estimate la 8 miliarde de dolari. South Stream este un proiect dezvoltat de Gazprom şi Italienii de la Eni.

×