x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie OMV s-a inteles cu sindicatul Petrom

OMV s-a inteles cu sindicatul Petrom

16 Iul 2004   •   00:00

ECONOMIC

Presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, recunoaste contractul colectiv de munca, valabil anul acesta, al sindicatului Petrom. Vor fi continuate contractele cu Petromservice si cu celelalte firme externalizate.
ADRIAN N. IONESCU

Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului, a propus partenerului austriac ca societatile respective sa fie folosite si in alte contracte externe ale OMV. "Raspunsul a fost favorabil", a declarat ieri Popescu, a doua zi dupa ce a participat la intalnirea dintre Ruttenstorfer si Liviu Luca, liderul Federatiei sindicatelor din domeniul petrolului. Intalnirea a fost asteptata cu anumite emotii, fiind socotita ca un ultim test care trebuia trecut inaintea semnarii contractului de privatizare a Petrom.

Cele mai acute probleme ridicate de Luca au fost soarta societatilor de servicii care s-au desprins din Petrom, ca si eventualitatea disponibilizarilor ulterioare preluarii controlului de catre OMV.

CONDITIA CALITATII. Singura conditie a continuarii colaborarii cu firmele de servicii respective consta in calitatea si pretul prestatiilor. Petromservice, cea mai importantta dintre firmele care au absorbit mii de potentiali someri, victime ale restructurarii Petrom, depinde in proportie de 75% de comenzile companiei din care a facut parte. Conditia este considerata normala de Dan Ioan Popescu, care s-a aratat foarte multumit ca liderul OMV "a apreciat ca politica de restructurare a Petrom a fost corecta". Incepand din 2002 au fost externalizate unele activitati ale sucursalei Petromar Constanta, iar Petrotrans Ploiesti s-a desprins de Petrom si s-a constituit ca societate independenta. Tot in 2002 au fost externalizate operatiunile desfasurate de Petrom prin sucursala Petroserv Bucuresti, salariatii fiind angajati de societatea Petromservice.

DISPONIBILIZARI MASURATE. "Nu se pune problema unor disponibilizari masive", a mai spus Popescu, mentionand ca Ruttenstorfer "apreciaza si recunoaste contractul colectiv de munca, valabil un an de zile, si considera ca este bun inclusiv pentru OMV". Pe de alta parte, ministrul roman a tinut sa nuanteze faptul ca "e normal ca, o data cu investitiile care vor dura cativa ani, sa se produca o imbunatatire a nivelului tehnic al Petrom, iar aceasta va atrage si o serie de modificari de personal". Chiar si dupa externalizarea anumitor societati, SNP Petrom are circa 60.000 de angajati, in timp ce compania austriaca are numai 6.000 de salariati.

REVEDEREA PESTE O LUNA

Luca si Ruttenstorfer se vor reintalni la 15 august, potrivit lui Dan Ioan Popescu, care marti vedea semnat contractul de privatizare cu OMV in rastimp de 10 zile. Tot marti, Liviu Luca solicita presedintelui OMV ca proiectele de investitii si strategia grupului austriac dupa preluarea Petrom sa fie discutate cu reprezentantii sindicatelor. Popescu spune ca Ruttenstorfer a fost de acord. Luca nu a dorit sa comenteze intalnirea. Strategia de privatizare prevede vanzarea unui pachet de 33,34% din actiuni catre investitorul strategic. Ulterior, cumparatorul va realiza o majorare de capital, pentru ca participatia sa sa atinga cel putin 51% din actiuni.

×
Subiecte în articol: economic petrom