x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oportunitate - Romania, punct nodal al afacerilor bancare

Oportunitate - Romania, punct nodal al afacerilor bancare

de Adrian Mihai    |    11 Noi 2005   •   00:00

Achizitii si fuziuni, aparitia de noi concurenti si un ritm accelerat de dezvoltare a afacerilor sunt cateva previziuni facute de bancherii din Romania.

Achizitii si fuziuni, aparitia de noi concurenti si un ritm accelerat de dezvoltare a afacerilor sunt cateva previziuni facute de bancherii din Romania. Tara noastra ar putea sa devina un punct nodal al afacerilor bancare in zona.

Optimismul bancherilor ce activeaza in Romania este determinat de potentialul pe care il are piata, pe faptul ca pentru moment suntem mult in urma fata de media europeana.

ANALIZA. Steven Van Groningen, CEO al Raiffeisen Bank, Nicolae Danila, presedinte executiv al BCR, si Radu Cosarca, vicepresedinte MediaOn, au analizat oportunitatile Romaniei, alaturi de alte nume importante ale domeniului, la Forumul Financiar Est European

In urmatorii zece ani ar trebui sa recuperam insa distanta si sa ajungem din urma gradul de bancarizare, mediu, al Uniunii Europene, considera Eugen Radulescu, presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni. Aceasta ar insemna o crestere de 5-7 ori fata de nivelul actual, daca este sa luam in considerare doi dintre indicatorii importanti: ponderea activelor si a creditului in PIB.

POTENTIAL. Romania nu ar trebui sa se multumeasca cu cresterea datorata recuperarii distantei. Ea ar putea sa devina un punct nodal al afacerilor bancare in sud-estul Europei. Aprecierea apartine lui Steven Van Groningen, CEO al Raiffeisen Bank. Avantajul tarii noastre, pe care tarile din jur nu-l pot atinge, este acela ca are o masa critica de peste 20 de milioane de clienti. Activitatile de procesare, customer service, precum si alte servicii de suport s-ar putea concentra la noi. Pentru aceasta insa, avem nevoie de politici fiscale si monetare foarte clare si predictibile, precum si de reglementari bancare flexibile, orientate catre piata, considera managerul.

SPECIALIZARE. Primele vizate pentru fuziuni si achizitii sunt bancile mici, cu o cota de piata mai mica de 1%. "Dezvoltarea organica va cunoaste fuziuni importante", considera Nicolae Danila, presedinte executiv al BCR. "Vom avea tot mai multe banci specializate, banci de nisa sau institutii de credit", prevede Danila. Se vor dezvolta parteneriate strategice intre bancile din Romania, dar si intre bancile din Romania si bancile globale care nu au prezenta in Romania, considera bancherul. Bancile care nu castiga privatizarea sunt si ele asteptate prin investitii directe sau prin preluari. Semnalul achizitiilor importante a fost deja dat. Valoarea tranzactiei prin care Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) a preluat pachetul majoritar de actiuni la Banca Tiriac a fost de 248 de milioane de euro, suma ce include si o serie de costuri aditionale de achizitie, potrivit raportului financiar trimestrial al HVB Group.
×
Subiecte în articol: economic romania