x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oportunităţile lui 2013. Terenurile şi pădurile, noul boom

Oportunităţile lui 2013. Terenurile şi pădurile, noul boom

de IncomeMagazine    |    14 Ian 2013   •   10:59
Oportunităţile lui 2013. Terenurile şi pădurile, noul boom
Sursa foto: thinstock

Fie că vorbim de terenuri agricole sau de păduri, investitorii români sau străini sunt tot mai atenţi la oportunităţile de achiziţie. Asta a fost situaţia în 2011 şi 2012 şi sunt toate şansele ca şi în 2013 să se întâmple acelaşi lucru.

Se caută suprafeţe compacte de 7-800 de hectare, iar preţurile care se plătesc sunt între 2.000 şi 2.500 de euro pe hectar”, susţine Adrian Crivii, fondatorul companiei pentru consultanţă şi evaluare Darian, cel mai mare evaluator independent din România. Mai mult, Adrian Crivii spune că Darian a realizat o serie de evaluări în 2011 pentru o companie străină, exact în vederea achiziţiei de terenuri agricole.
„Pare să fie noul boom imobiliar”, mai spune Adrian Crivii. Bineînţeles, se referă la goana după terenuri agricole, care a început să fie tot mai vizibilă din 2009 încoace. Şi aşa s-a ajuns în situaţia ca astăzi între 7 şi 10% din suprafaţa agricolă a României să fie deja vândută străinilor.
Iar „bătaia peştilor” va fi exact în 2013, pentru că acesta este ultimul an în care încă stă în picioare interdicţia pe care o au persoanele fizice şi juridice străine în ceea ce priveşte achiziţia de terenuri agricole. De fapt, această interdicţie nu i-a oprit pe nonrezidenţii care au vrut să cumpere pământ, pentru că legea permite societăţilor comerciale înregistrate în România, indiferent de provenienţa acţionarilor, să cumpere oricâte terenuri doresc.

Şi în 2013 cine vrea să facă investiţii speculative - să cumpere teren în ideea că din 2014, odată cu ridicarea interdicţiei, hectarul de teren agricol se va scumpi - o vaputea face prin aceeaşi metodă: înfiinţează un SRL sau un SA care poate cumpăra oricât de mult teren.
Pe lângă faptul că achiziţia de terenuri agricole poate aduce profit la revânzare, se pot câştiga bani frumoşi din agri cultură. „Preţurile terenurilor agricole româneşti tind să ajungă la nivel european”, spune Adrian Crivii. El a mai adăugat că nu ar fi deloc surprins dacă peste 5-10 ani un hectar de teren agricol se va vinde cu 7-8.000 sau chiar 10.000 de euro, în contextul în care la nivel global se vorbeşte tot mai mult despre creşterea consumului de produse agricole.

Citeste intreaga analiza pe incomemagazine.ro


Citeste si
INCREDIBIL, dar este real: Se intampla pe soselele Rusiei
Un business de succes cu ideile angajaţilor se ţine
Oportunităţile lui 2013. În goană după „titlurile campion” ale bursei

×
Subiecte în articol: pădure teren agricol