x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie (P) Idei de afaceri: secretele succesului Goji

(P) Idei de afaceri: secretele succesului Goji

28 Feb 2017   •   07:20
(P) Idei de afaceri: secretele succesului Goji

Cele mai bune idei de afaceri în agricultură se găsesc la cultivatorii care au înregistrat deja rezultate importante. Paguba se obține prin luarea în serios a informațiilor false care apar pe internet. Cultivatorii trebuie să înțeleagă de ce au nevoie de consultanță din partea celor care au cu adevărat experiență, pentru a obține profit. Adrian Nicolae, proprietarul Plantației de Goji Podeele Mici, explică ce trebuie să știe viitorii „colegi” și de ce le oferă informații celor care îi vor face concurență.

 

Adrian Nicolae, cultivator de Goji, consultant şi proprietarul Plantației de Goji Podeele Mici - a-nceput afacerea cu patru ani în urmă, cu o pepinieră, din care a produs materialul săditor. Cultivatorul explică de ce a întâmpinat greutăți la început și cât de importantă este informarea corectă, pentru cei care doresc să devină cultivatori de Goji. Astăzi deține singura pepinieră certificată Bio în România, pentru material săditor. „Noi transmitem o informație, iar cei care-și doresc să cultive Goji trebuie să știe unde pot găsi cele mai bune informații. Le explicăm oamenilor ce ar putea să facă, din ceea ce noi le recomandăm. Încerc să le explic tuturor că trebuie în primul rând să cumpere plante autorizate, de bună calitate, pentru că altfel nu vor putea înființa culturi și vor avea probleme, astfel încât își vor pierde banii investiți. Din cauză că s-au lăsat păcăliți de informațiile false care apar din abundemță pe internet, unii au cumpărat din surse neautorizate soiuri diferite, pentru că nu au știut ce trebuie să facă, iar astfel și-au compromis cultura”, explică proprietarul Plantației de Goji Podeele Mici. Sunt discuții pentru ca AFIR să introducă linii de finanțare pentru culturile de Goji, iar atunci va fi nevoie de culturi certificate. Din 2016 înființarea culturilor de Goji este eligibilă pentru finanțare și se cere material săditor certificat.

 

Experiența și nevoia de consultanță

Cei care vor să înceapă o astfel de afacere trebuie să înțeleagă mai întâi că au nevoie de consultanță de la cultivatori care au experiență în domeniu. Iar cei care s-au păcălit nu trebuie să renunțe, ci să caute informația corectă, apoi să încerece să obțină rezuzltatele bune, deci profitul și posibilitatea de a-și extinde afacerea. „Tocmai de aceea, noi explicăm cum trebuie făcută o cultură de Goji. Este foarte important ca oamenii să înțeleagă de ce este nevoie de autorizare, de obținerea documentelor. Noi am început cu patru ani în urmă prin a ne autoriza pepiniera. O pepinieră autorizată înseamnă inspecții din partea statului, înseamnă anumite limite pe care le poți avea în aplicarea fertilizanților. Pentru cei care vor să obțină certificat Bio, autoritățile fac vizite neanunțate, oricând”, mai explică Adrian Nicolae.

 

Nu se plantează ca pătrunjelul

Este nevoie și de cunoașterea modului de plantare, a perioadelor optime pentru a pune bazele unei culturi de Goji, pentru a obține rezultate bune. „Goji nu se plantează ca pătrunjelul, între rânduri, așa cum explică unii necunoscători pe internet. Cultivatorii trebuie să aștepte primăvara pentru a pune bazele plantației, pentru că altfel își compromit cultura. Mă interesează să înțeleagă aceste lucruri esențiale pentru succes toți cultivatorii serioși, care fac deosebirea între informația corectă și cea falsă, luată la-ntâmplare de pe internet, fără verificarea surselor”, spune cultivatorul.

 

Beneficiile tuturor cultivatorilor

Adrian Nicolae explică de ce oferă toate informațiile celor care, practic, ar urma să-i devină concurența pe această piață. De fapt, extinderea plantațiilor de Goji în România înseamnă garantarea câștigului pe termen lung a tuturor cultivatorilor, și tocmai de aceea se străduiește să îi învețe pe viitorii „colegi” ce trebuie să facă pentru a-și asigura succesul. „Promovăm o activitate, le explicăm oamenilor că este nevoie să apeleze la cineva cu adevărat specializat, pentru a obține profit garantat pe termen lung. În momentul acesta sunt mai mulți cultivatori serioși în România, care au experiență, air cei care doresc să înceapă acest tip de activitate trebuie să ceară sfaturi și să accepte consultanța de la cei care s-au specializat în culturile de Goji. Noi îi considerăm „colegi”, chiar dacă reprezintă concurența. Vreau să le arăt oamenilor care sunt pașii de parcurs, pentru a putea să producă.

 

De ce e nevoie de material săditor certificat

Plantaţiile de Goji ar putea aduce beneficii pe termen lung celor care vor să investească în acest tip de afacere. Cei care vor să înceapă această activitate agricolă, ar trebui să înţeleagă foarte bine ce presupune începerea acestui tip de agricultură şi ce trebuie să facă, pentru a-şi garanta profitul  pe termen scurt, mediu şi lung. „Noi le oferim şi celorlalţi consultanţă, care este extrem de importantă, dar şi produse de foarte bună calitate, certificate, care sunt garantate. Datorită experienţei noastre, acum, pe cultivatorul care achizitionează material săditor de Goji din pepiniera noastră îl costă mai puțin decât m-a costat pe mine la început. Este foarte important pentru cineva care și-a pus, poate, toate economiile în joc, pentru a începe o astfel de afacere. Un cultivator care foloseşte plante viguroase și bine aclimatizate, furnizate de noi, cu garanţie, poate câștiga deja doi ani pentru plantație”, spune cultivatorul. Mai mult, cei care cumpără plante, pentru a pune bazele unei culturi de Goji trebuie să știe că dacă într-o cultură este adusă o plantă otrăvitoare, poate fi compromisă toată cultura, dar este afectată și viața consumatorilor. De pe internet, din surse neverificate, se pot cumpăra chiar și plante din flora spontană, care compromit culturile, dacă cel care cumpără nu se informează corect și nu cunoaște foarte bine sursa de Goji de la care cumpără. Plantația stă ca bază pentru materialul săditor și trebuie să fie omologată.

 

Cultivatorul de Goji Adrian Nicolae, consultant şi proprietar de pepinieră - Plantația de Goji Podeele Mici - îi încurajează pe ceilalţi şi chiar îi ajută să se dezvolte sau să-şi vândă produsele, pentru că cererea pe această piață este foarte mare pentru numărul de cultivatori actual. Adrian Nicolae şi site-ul plantatiegoji.ro oferă consultanţă şi pentru cei care doresc să-şi transforme actualele culturi în plantaţii de Goji, apoi să-şi creeze piaţa proprie, pentru că doar astfel s-ar putea dezvolta producţia în România. Piaţa s-ar putea dezvolta numai după ce vor exista suficienţi producatori, astfel încât să se poată încheia contracte mari, cu lanţuri de hipermarketuri din România sau chiar din străinătate.

 

 

Plantația de Goji Podeele Mici, situată în Comuna Augustin din județul Brașov, se întinde pe 2 hectare și este prima plantație de Goji certificată BIO din România și singura pepinieră care a obținut certificare BIO în țara noastră.

 

Rețete tradiționale cu fructe exotice, făcute în gospodării. Magazin cu specific BIO.

Fructul se coace din iulie până în octombrie. Producția de 100 de kg poate însemna între 2 și 5 kg de fructe culese pe zi, fiind ușor de gestionat și de vândut. Tot ce se face din cătină, se poate face și din goji. Astfel a apărut magazinul online gojibioboutique.ro, unde se vor desface atât fructe, cât și produse din Goji: sucuri, siropuri, pulbere de goji uscat, ceaiuri, făcute conform rețetelor tradiționale. Cremele se fac din miere BIO cu suc de goji presat la rece.

 

×
Subiecte în articol: goji