Guvernul vrea sa cada la pace cu sindicatele si patronatele. Pentru aceasta, premierul Tariceanu le-a promis oamenilor de afaceri stabilitate legislativa, iar sindicatelor ca va lua in calcul cresterea salariului minim.
Premierul i-a invitat ieri, la Palatul Snagov, pe reprezentantii organizatiilor sindicale si patronale, pentru a le propune "un pact
fiscal" prin care acestia sa sprijine actiunile autoritatilor de elaborare a unui cadru fiscal stabil si stimulativ.
La schimb, premierul a promis sindicatelor ca va discuta pe marginea solicitarii de crestere a salariului minim brut garantat. Sindicatele vor ca salariul sa creasca cu 100 de lei, pana la 430 de lei. Negocierile vor fi purtate cu ministrul Muncii si ministrul Finantelor.
|
DISCUTII. Executivul le promite partenerilor sociali stabilitate si predictibilitate fiscala si salarii mai mari pe viitor |
PROPUNERI. "Dorim o legislatie fiscala care sa permita intreprinderilor sa functioneze, sa creasca dupa ani lungi de inflatie, in care
s-a produs o acuta decapitalizare. Acesta este unul dintre obiectivele pe care le-am urmarit prin introducerea cotei unice. Pe masura ce intreprinderile vor deveni mai puternice, vor crea mai multe locuri de munca si vor plati mai bine", le-a explicat Tariceanu partenerilor sociali. Daca firmele merg tot mai bine, se vor colecta mai multi bani la buget, ce vor fi directionati spre domenii vitale, cum ar fi Sanatatea.
Premierul si-a exprimat din nou ingrijorarea legata de evaziunea fiscala, precizand ca trebuie gasite cele mai bune modalitati pentru stoparea acesteia la nivelul intreprinderilor, fie ca se refera la neplata datoriilor la buget, fie ca este vorba despre locuri de munca neinregistrate - circa un milion. De aceea, vicepremierul Gheorghe Pogea, impreuna cu o echipa de experti, a fost desemnat pentru a conduce discutiile pentru elaborarea pactului fiscal. Acesta va contine si un plan de masuri privind reducerea evaziunii fiscale, care va contine actiuni atat pentru eliminarea actelor de contrabanda, cat si pentru sanctionarea firmelor care nu achita obligatiile bugetare.
REACTIE. Dupa sase ore de discutii, participantii la reuniune si-au exprimat acordul de principiu cu propunerea prim-ministrului privind dezbaterea in vederea incheierii unui paact fiscal intre Guvern si partenerii sociali. "Este o idee foarte buna sa stim dinainte ce fiscalitate vom avea in 2006, 2007, 2008, pentru ca oamenii de afaceri sa poata sa-si faca planuri clare", spune Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
El a mai precizat ca eficacitatea acestui pact va depinde foarte mult de ceea ce va cuprinde, mai precis de strategia fiscala pentru viitori ani pe care Ministerul de Finante a promis ca o va elabora. Ieri, partenerii sociali nu au aflat decat trei lucruri: ca TVA va ramane de 19% in 2006, cota unica va ramane si ea la 16%, iar contributiile sociale vor scadea cu doua puncte procentuale.
In perioada urmatoare, sindicatele si patronatele se vor intalni cu vicepremierul Gheorghe Pogea pentru a bate in cuie pactul fiscal.