Cel puțin un spațiu de birouri din Capitală a rămas fără „locatari” în fiecare zi de la debutul pandemiei de coronavirus, arată un studiu publicat ieri de agenția de consultanță imobiliară 24REAL. Iar în următoarele luni s-ar mai putea goli încă o treime din birouri, tranzacțiile cu aceste spații scăzând la jumătate în semestrul I 2020 față de aceeași perioadă din 2019.
„Piața de birouri traversează una dintre cele mai mari provocări din istorie, întrucât chiriașii care părăsesc aceste spații fie au angajați care pot lucra remote (de acasă, inclusiv), fie optează pentru o optimizare a costurilor în spații mai mici, cu suprafețe adaptate nevoilor din următoarele luni”, notează autorii studiului. Conform datelor 24REAL, în prima jumătate a acestui an s-au tranzacționat circa 100.000 mp spații de birouri, un volum cu aproximativ 50% mai mic față de cel din semestrul I 2019.
În ceea ce privește cererea, specialiștii 24REAL au observat o creștere a interesului pentru clădiri de birouri din partea companiilor IT, servicii poștale, respectiv zona de ticketing (aviație), companii care optează în cea mai mare parte pentru locații în zona Pipera.
Potrivit aceluiași studiu, specialiștii 24REAL estimează posibilitatea unor scăderi ale chiriilor pe perioada verii de până la 10%. În prezent, chiriile pentru clădirile moderne de birouri se situează sub 10 euro/mp în zonele Pipera, Preciziei sau în sudul Capitalei și pot depăși chiar 21 de euro/mp în zona Victoriei-Buzești.
Mentenanța s-a scumpit cu 50%
Costurile de mentenanță ale clădirilor de birouri au crescut, în medie, cu 30-50% în ultimele 6 luni, iar acest lucru se datorează în special cheltuielilor mai mari cu utilitățile, creșterii salariilor din domeniu, cât și unei întrețineri mai riguroase a clădirilor, ca urmare a măsurilor de prevenire a COVID-19. „Dacă la sfârșitul anului trecut costurile de mentenanță se situau între 2,5 și 3 euro/mp în București, astăzi vorbim și de peste 4 euro/mp, tendința fiind una de creștere a acestor valori în perioada următoare”, mai arată autorii studiului.
În fiecare zi se eliberează câte un spațiu de birouri, lucru care nu se întâmpla înainte de criza sanitară. Vedem această direcție ca o tendință temporară, de până la un an.
Constantin Căpraru, managing partner 24REAL
Firmele care încă mai ocupă birouri preferă spațiile mici, sub 1.000 de metri pătrați