x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pantofi de 1,4 miliarde de dolari

Pantofi de 1,4 miliarde de dolari

16 Sep 2004   •   00:00

Pana la finele anului, magazinele de pantofi si marochinarie din spatiul comunitar vor fi invadate de produse romanesti in valoare de 1,4 miliarde de dolari.

GABRIEL PREDA

Romania va produce anul acesta incaltaminte si articole din piele in valoare de 1,5 miliarde de lei, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetari Pielarie si Incaltaminte. Majoritatea productiei va merge la export, de unde se asteapta incasari in valoare de 1,4 miliarde de dolari. Fata de anul 2001, cand valoarea exporturilor a fost de 1,05 miliarde de lei, volumul exportului va inregistra o crestere de 10,6%.

PRODUCTIE. De altfel, exporturile au crescut exponential de la un an la altul. Astfel, in anul 2002, valoarea exporturilor a fost de 1,2 miliarde de dolari, in timp ce anul trecut exporturile au urcat pana la 1,33 miliarde de dolari. Majoritatea produselor romanesti ajung in Uniunea Europeana (96,6%), urmata de statele care au facut parte din CEFTA (1,8%), America de Nord (0,32%), CSI (0,3%). Studiul Institutului de Cercetari Pielarie si Incaltaminte estimeaza ca pana in anul 2010, productia va fi de 2,1 miliarde de dolari, iar exporturile, de 1,95 miliarde de dolari.

Anul acesta se vor realiza cu aproape 10 milioane de perechi de incaltaminte mai mult decat in anul 2001. Astfel, daca in anul 2001 s-au produs 35,1 milioane de perechi, anul acesta productia este estimata la 45 de milioane de perechi. Cresterea nu este atat de substantiala in cazul produselor de marochinarie unde anul acesta este estimata o productie de 2,5 milioane de bucati, fata de 2,1 milioane de bucati cat a fost in anul 2001. In timp ce majoritatea productiei merge la export, piata interna a fost castigata de importatori.

IMPORTURI. Daca in anul 2001 volumul importurilor a fost de 743 milioane de dolari, in 2002 valoarea importurilor a urcat la 879 de milioane de dolari, iar anul trecut a ajuns la 920 de milioane de dolari. "In anul 2004 volumul importului este estimat la 960 de milioane de dolari, iar pentru 2010 este prognozat un volum de 1,25 miliarde de dolari", estimeaza Luminita Albu, directorul Institutului de Cercetari Pielarie si Incaltaminte.

PROBLEME. In ciuda acestor realizari, exista foarte multe probleme care au facut ca din 80 de tabacarii importante existente inaite de 1989, sa fie prezente pe piata romaneasca in acest moment doar cinci. "In Romania, producatorii nu sunt protejati. Suntem in bataia vantului din toate partile. Toate acestea se intampla in conditiile in care exista o concurenta neloiala din afara, in conditiile in care exista firme din Turcia, Iran care eludeaza taxele vamale", este de parere Acsinte Dorel, directorul societatii Pielorex SA.

DURA. In plus, producatorii autohtoni sustin ca va creste presiunea competitivitatii cu produsele fabricate in China, India, Pakistan. Reprezentantii sectorului sustin ca produsele fabricate in China, foarte ieftine, vor concura cu cele europene dupa eliminarea cotelor de export, care aveau un rol protector asupra pietei. Este foarte greu pentru firmele romanesti sa fie competitive, in conditiile in care preturile pentru materia prima cresc, iar puterea de cumparare este tot mai mica. "Cand am preluat fabrica in anul 2000, productia de piele era de 50 de tone de piele pe luna, fata de 50 de tone de piele pe zi, cat era productia in 1989", a mai adaugat Acsinte Dorel.

POSIBILE SOLUTII

Pentru a face fata competitiei producatorii trebuie sa gaseasca solutii de finantare a retehnologizarii fabricilor. O alta varianta luata in calcul este dezvoltarea comertului cu Uniunea Europeana si transferarea unei parti din productia comunitara de incaltaminte in tara noastra. Principalele avantaje sunt reprezentate de costul scazut al fortei de munca romanesti, apropierea geografica de Comunitate si de eliminarea taxelor vamale si a restrictiilor cantitative in schimburile reciproce.

Evolutia importului si a exportului - grafic
×
Subiecte în articol: economic anul miliarde milioane dolari