x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Paradoxul românesc: leul tare, economia moale

Paradoxul românesc: leul tare, economia moale

de Daniela Ivan    |    24 Mar 2011   •   16:37
Paradoxul românesc: leul tare, economia moale

158023-leu.jpgLeul a crescut precum Făt-Frumos într-o săptămână cât alte monede într-un an. Nu la figurat, ci chiar la propriu! Moneda naţională a fost cotată de către Banca Naţională a României la 4,1020 lei pentru un euro, minimul absolut al ultimelor 11 luni şi jumătate.

Moneda noastră se întăreşte şi faţă de dolarul american. Paritatea calculată azi de BNR este de 2,9046 lei/dolar, valoare neatinsă din 20 ianuarie 2010. La acea dată cursul de referinţă era de 2,9043 lei/dolar.

"Există două explicaţii pentru care leul se întăreşte. Prima este legată de situaţia internă, economia merge mai bine decât aşteptările, prognozele arată din ce în ce mai bine, am avut excedent comercial în ianuarie etc. Pe de altă parte, şi situaţia externă ne avantajează. Europa Centrală şi de Est începe să fie văzută mai bine decăt alte zone, sunt fluxuri de capital care părăsesc zonele de conflict şi care caută alte oportunităţi", a declarat Lucian Anghel, economistul-şef al BCR-Erste, pentru Jurnalul Naţional.

Pe de altă parte, Dan Bucşă, analistul-şef al BancPost, a spus că în fiecare an, începând din 2005, de la liberalizarea contului de capital, leul s-a întărit faţă de euro în primele luni.

"Nu cred că 2011 iese din tiparul anilor trecuţi. Băncile străine sunt atrase de dobânzile ridicate oferite pentru plasamentele în lei şi intrările de capitaluri reduc cursul EuroRon. Aceste intrări pot fi inversate oricând dacă băncile străine vor simţi că potenţialul de apreciere a fost epuizat", a declarat Dan Bucşă, pentru Jurnalul Naţional.

La mijlocul acestei săptămâni, la bursa din Sibiu, investitorii au stat cu ochii pe piaţa derivatelor valutare unde perechea EUR/RON a făcut obiectul a 413 contracte până cu o oră şi jumătate înaintea închiderii, se arată într-un comunicat al instituţiei. Interesul pentru cursul de schimb a crescut în ultimele şedinţe pe fondul 'asaltului' leului asupra monedei unice, moneda naţională câştigând din ce în ce mai mult teren. Pe piaţa interbancară euro a coborât ca efect al vânzărilor de valută de către jucătorilor străini, se mai arată în documentul citat.

În timp ce majoritatea oamenilor se bucură că au de plătit o rată sau o chirie mai mică, analiştii economici se arată mai degrabă îngrijoraţi. Ei cred că această creştere este prea rapidă, artificială şi ar putea da peste cap bruma de revenire economică.

"Cotaţia pe care am văzut-o astăzi de 4,1 euro/leu este cam mică şi s-ar putea întoarce împotriva exportatorilor. Cred că un curs echilibrat care să ajute şi exportatorii şi care să nu sufoce nici economia este undeva între 4,1-4,3 lei/euro. Dacă tendinţa de apreciere va continua şi cursul va cade sun 4 atunci lucrurile nu vor arăta prea bine", a explicat Anghel.

Exportatorii au reacţionat şi se declară foarte nemulţumiţi. Aprecierea atât de bruscă a leului în faţa euro este un adevărat "tsunami financiar", şi riscă să ducă rapid în faliment cele aproape 20.000 de firme care produc pentru export, afirma Mihai Ionescu, preşedintele ANEIR. El a estimat la 100 milioane de euro pierderile din ultima lună generate de întărirea monedei naţionale de la un curs de 4,27 lei/euro la 4,1 lei/euro. " Coborârea sub 4,1 lei/euro însemnă falimentarea exportatorilor pentru că 4,1 este pragul de la care exporturile devin ineficiente", a mai declarat Ionescu.

"Un curs apropiat de 4 RON/EUR ar putea afecta competitivitatea externă a exportatorilor şi asta se va putea vedea în exporturi cu o întârziere de câteva luni, pe măsură ce o parte din contractele actuale de export expiră. Din acest motiv, nu cred că leul va rămâne mult timp în intervalul 4 - 4,1 RON/EURo", a declarat analistul-şef al BancPost. El a mai precizat că o altă presiune de depreciere ar putea veni de la puseurile de populism ale politicienilor. Orice deraiere de la programul de reforme convenit cu FMI ar putea reduce dramatic încrederea investitorilor străini în economia României şi ar putea avea ca rezultat deprecierea leului înspre 4,3 RON/EUR - aşa cum s-a întâmplat în 2009 şi 2010.

×