Moneda euro era sortita esecului inca de la inceput din cauza erorilor facute la crearea ei, iar in fata actualei crize a datoriei, responsabilii europeni fac "prea putin si prea tarziu" pentru rezolvarea problemelor, considera fostul presedinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, unul din "arhitectii" monedei unice.
Intr-un interviu aparut sambata in cotidianul britanic Daily Telegraph, Jacques Delors, acum in varsta de 86 ani, care a condus Comisia Europeana in perioada 1985-1994, apreciaza ca actuala criza a fost generata de "o greseala de executie" din partea responsabililor politici care au supervizat moneda unica, deoarece acestia au ignorat slabiciunile si dezechilibrele fundamentale ale economiilor statelor membre.
"Ministrii de finante de la acea vreme nu doreau sa vada nimic dezagreabil si cu care ar fi fost obligati sa se confrunte", a declarat Delors pentru cotidianul britanic, fiind de parere ca "fiecare trebuie acum sa-si examineze constiinta".
In ceea ce priveste problemele actuale ale zonei euro, Jacques Delors considera ca acestea sunt consecinta "unei combinatii intre obstinatia viziunii germane de control monetar si absenta unei viziuni clare din partea altor tari".
Dar acum, chiar si Germania va trebui sa lupte, deoarece "pietele sunt piete si acestea sunt minate de incertitudine", mai spune Delors in interviul mentionat, pe fondul declaratiilor cancelarului Angela Merkel, care inaintea summitului european din 8-9 decembrie, si-a anuntat intentia de a modifica tratatele europene pentru reformarea zonei euro intr-o uniune bugetara.