Timpul a trecut, dar România nu are un corp al funcționarilor publici de elită pentru că sistemul de pile și relațiile este adânc înrădăcinat în această structură. La generarea situației au contribuit toate partidele politice care au trecut pe la guvernare și au dezvoltat un sistem de cumetrii în ceea ce privește angajările. Acum, 105 politicieni proveniți de la PNL, PSD, UDMR şi USR vor să crească competențele corpului funcționarilor publici, trimițându-i anual la o evaluare complexă. Și Agenția Națională a Funcționarilor Publici are în derulare un proiect care vrea să bareze drumul spre o carieră de funcționar public persoanelor nepregătite.
Evaluarea anuală a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici ar urma să se facă începând din 2024, prin intermediul sistemului informatic al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, iar printre competenţele evaluate se vor număra şi cele digitale. Conform noului proiect de lege înregistrat la Senat, care modifică şi completează în acest sens Ordonanţa de Urgenţă nr. 57/2019 privind Codul administrativ, evaluarea va cuprinde gradul şi modul de atingere a obiectivelor individuale, gradul de îndeplinire a criteriilor de performanţă, precum şi nivelul competenţelor digitale.
„Scopul acestei legi este acela ca rapoartele de evaluare a performanţelor profesionale individuale să fie gestionate în mediul online de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Raţionamentul gestionării formularelor individuale de evaluare profesională prin sistemul informatic este acela de a moderniza sistemul public, prin accesarea cu mai mare uşurinţă a rapoartelor de evaluare. Prezentul proiect de act normativ va crea un cadru eficient de realizare a unui sistem electronic, precum şi a unei baze de date online pentru funcţionarii publici”.
din proiectul de lege
137.260 funcționari publici erau în evidența ANFP în 2020
ANFP vrea concurs național la angajare
Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) are în derulare un proiect pe fonduri europene prin care concursurile pentru posturile din administrația centrală și locală să fie ocupate prin concurs național, organizat de agenție prin intermediul unor centre naționale de testare. Aceste centre vor trebui să funcționeze ca un departament de resurse umane pentru funcționarii publici, iar scopul lor declarat era să elimine concursurile măsluite în administrație. Proiectul ar urma să fie finalizat în iunie anul viitor. De asemenea, Agenția Națională a Funcționarilor Publici mai are în derulare un alt proiect care prevedea crearea unei platforme electronice, un recensământ al celor peste 1,2 milioane de bugetari din țara noastră, cu date unde lucrează fiecare, ce competențe are și ce salariu, pentru că în prezent nu există o evidență clară.
Cum arată evaluările anuale acum
Procedura evaluării performanțelor individuale ale funcționarilor publici este prevăzută în Codului administrativ. Evaluarea se face anual în perioada ianuarie-martie pentru anul precedent și, în funcție de rezultatele obținute, se poate promova într-o funcție publică superioară, se pot acorda prime, majorări salariale, putându-se merge până la eliberarea din funcție. Calificativele ce pot fi obținute în urma evaluării sunt:
-
„nesatisfăcător“ pentru un punctaj între 1 - 2,50;
-
„satisfăcător“ pentru un punctaj între 2,51 - 3,50;
-
„bine“ pentru un punctaj între 3,51 - 4,50;
-
„foarte bine“ pentru un punctaj între 4,51 - 5,00.
Salarii mai mari pentru funcționarii publici
Salariul mediu net din administraţia publică este cu circa 50% mai mare decât salariul mediu pe economie, România fiind pe primul loc în UE din perspectiva acestei diferențe. Începând cu 2019, după majorările în cascadă făcute de Guvernul PSD din epoca Dragnea, salariul mediu net din administraţia publică depăşeşte lunar 1.000 de euro, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.