Exploatarea gazelor de sist si a petrolului de sist in unele state membre ale Uniunii Europene ar trebui sa fie insotita de "regimuri solide de reglementare" la nivel national, conform unei rezolutii adoptate marti de Comisia pentru Industrie, Cercetare si Energie a Parlamentului European (PE). In plus, comisia apreciaza ca legislatia UE ar trebui adusa la zi odata cu cresterea exploatarii acestor resurse.
Fiecare tara are dreptul de a decide singura daca va permite sau nu exploatarea gazelor de sist, apreciaza comisia PE. Statele membre ar trebui sa aiba reguli solide privind activitatile legate de exploatarea gazelor de sist, inclusiv metoda de extractie prin fracturare hidraulica. Comisia a ajuns recent la concluzia ca reglementarile UE acopera in mod adecvat acordarea de licente in domeniu si explorarea timpurie si producerea gazului de sist, dar apreciaza ca extinderea utilizarii acestui tip de resurse ar putea necesita modificari ale legislatiei UE.
In perspectiva, comisia PE face apel la executivul european sa contribuie la evaluarea impactului economic si de mediu al exploatarii gazului neconventional in statele UE.
Rezolutia a fost adoptata cu 32 de voturi pentru, 23 impotriva si o abtinere. Miercuri, comisia va supune votului o rezolutie separata privind aspectele de mediu ale exploatarii gazului de sist, referitoare inclusiv la transparenta in privinta substantelor chimice utilizate in cadrul procesului si a riscurilor pentru contaminarea panzei freatice.
Pericole
Un raport realizat pentru Comisia Europeana arata ca exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice poate duce la contaminarea panzei freatice, a apei de suprafata si a aerului. Studiul recomanda ca pentru fiecare zacamant sa fie realizat in mod obligatoriu un studiu de impact. Acesta mai spune ca toate substantele folosite ar trebui sa fie facute publice, iar numarul substantelor permise sa fie restrans, iar folosirea lor sa fie monitorizata. Anterior, organizatiile care promoveaza protectia mediului au argumentat ca unele substante injectate sunt cancerigene.
Ce presupune fracturarea hidraulica
Fractionarea hidraulica este un procedeu care disloca gazul din roci. Acesta presupune saparea unui put de circa 3 kilometri adancime pana la roca, dupa care se foreaza orizontal si se detoneaza mici incarcaturi explozive, care fisureaza sistul. Ulterior se pompeaza apa la mare presiune, amestecata cu o serie de substante. Acestea mentin fisurile deschise, iar gazul este captat de conducte.