x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Partidul Umanist e in dialog cu societatea civila - Impozitele mari sufoca aface

Partidul Umanist e in dialog cu societatea civila - Impozitele mari sufoca aface

22 Iul 2004   •   00:00

Nivelul mare al taxelor si impozitelor, proasta comunicare a autoritatilor cu oamenii de afaceri ii pun pe unii intreprinzatori sa ia in calcul posibilitatea mutarii afacerilor in alte tari.

IOHANNA ONACA

In Romania de astazi unii oameni muncesc, iar ceilalti profita de pe urma trudei celor dintai, este de parere Dan Voiculescu, presedintele Partidului Umanist din Romania. "La aceasta ora nu putem discuta in Romania de o politica de stanga sau de dreapta. Exista un singur lucru care, din pacate, s-a transformat intr-un antagonism intre masa celor care muncesc si masa celor care profita. Noi vrem ca aceste contradictii sa dispara", a afirmat presedintele PUR cu ocazia unei dezbateri cu tema "Economia romaneasca in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana", organizata impreuna cu Asociatia pentru Dezvoltarea Economica a Romaniei.

IMPOZITE. Fiscalitatea exagerata, instabilitatea legislativa si nerespectarea legilor sunt doar o parte din factorii care impiedica dezvoltarea afacerilor in Romania. Lipsa dialogului intre societatea civila si autoritati si izolarea oamenilor de afaceri in relatia cu factorii de decizie guvernamentali, in special cu Ministerul Finantelor, sunt alte probleme ridicate de intreprinzatori.

In aceste conditii, desfasurarea afacerilor devine din ce in ce mai anevoioasa, unii afaceristi gandindu-se chiar sa isi mute firmele in alte tari cu impozite mai mici. "In Republica Moldova taxa pe salarii este jumatate din cat e in Romania", a declarat Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara. "Voi fi nevoita, daca la noi se continua astfel, sa iau cele 400 de locuri de munca pe care le-am dat timisorenilor si sa le duc in Chisinau, daca vreau sa-mi duc mai departe afacerea si traiul de om muncitor si cinstit", a mai spus Maria Grapini.

In opinia lui Dan Voiculescu, solutia o reprezinta neimpozitarea profitului reinvestit. El si-a exprimat public speranta ca, dupa ultima intrevedere pe care a avut-o zilele trecute cu Mihai Tanasescu, ministerul Finantelor Publice nu-si va permite sa scoada din textul Codului Fiscal prevederea referitoare la eliminarea impozitului pe profitul reinvestit, sustinuta de intreaga comunitate de afaceri.

DATORII. Un alt factor care franeaza dezvoltarea mediului de afaceri este nivelul mare al arieratelor. "Ne zbatem ca imediat sa intre in vigoare legea falimentului si sa fie stopate orice fel de reesalonari. Acestea sunt primele actiuni care trebuie luate pentru a rezolva problema arieratelor", a declarat Dan Voiculescu, presedintele PUR.

MAI BUNI. Marea provocare pentru IMM-uri o data cu integrarea Romaniei in UE va fi asigurarea competitivitatii. Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), a enumerat o serie de principii pe care guvernantii ar trebui sa le aplice in relatia cu oamenii de afaceri. Unul dintre acestea se refera la necesitarea unui parteneriat real intre mediul de afaceri si cel politic. "Politicul sa nu mai decida cine are succes in afaceri, sa nu mai existe diferenta intre "noi" si "ei"", a afirmat presedintele AOAR.

Intalnirea dintre liderii PUR si reprezentantii oamenilor de afaceri, organizata la Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti, este prima dintr-o serie de consultari pe care umanistii le-au declansat in aceasta vara cu comunitatea oamenilor de afaceri, cu patronatele si cu sindicatele. Concluziile acestor intrevederi vor fi cuprinse in programul politic pe care PUR il va prezenta romanilor la alegerile generale si prezidentiale din acest an.

FINANTARE

Piata de capital ar putea constitui o sursa de finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii, dar si o alternativa avantajoasa pentru privatizarea acestora. "Privatizarea facuta prin piata de capital ar fi transparenta, lipsita de coruptie, iar banii s-ar incasa imediat", a afirmat Gratiela Iordache, director executiv al Asociatiei Actionarilor din Romania. Din pacate, piata de capital nu este foarte bine reglementata, legislatia in domeniu fiind schimbata de mai multe ori in ultimul timp. "Legislatia actuala in domeniul pietei de capital reprezinta o copie a directivelor europene fara a tine cont de realitatea romaneasca", a afirmat Gratiela Iordache.
×
Subiecte în articol: economic romania afaceri