x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pat Cox: Activarea clauzei de salvgardare pe agricultură, puţin probabilă

Pat Cox: Activarea clauzei de salvgardare pe agricultură, puţin probabilă

de Jurnalul National    |    27 Oct 2007   •   00:00

Este puţin probabil ca autorităţile de la Bruxelles să activeze clauza de salvgardare in domeniul agriculturii, a declarat Pat Cox, fostul preşedinte al Parlamentului European, după un seminar organizat vineri la Ministerul Agriculturii.

Este puţin probabil ca autorităţile de la Bruxelles să activeze clauza de salvgardare in domeniul agriculturii, a declarat Pat Cox, fostul preşedinte al Parlamentului European, după un seminar organizat vineri la Ministerul Agriculturii. El şi-a motivat optimismul prin faptul că progresele realizate de Romănia sunt apreciate de membrii Comisiei Europene. "Există o profundă apreciere a progresului realizat de Romănia şi de aceea imi permit să fiu optimist. Clauza de salvgardare rămăne o opţiune, dar este puţin probabil să fie activată de această dată", a declarat Cox. El a precizat că aceasta este o părere personală. Comisia Europeană a dat termen autorităţilor de la Bucureşti ca pănă pe 9 noiembrie să rezolve deficienţele de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie in Agricultură (APIA), insituţia care gestionză sistemul de acordare a plăţilor către fermieri. In caz contrar, ne va fi aplicată clauza de salvgardare, care se traduce prin reducerea cu 25% a fondurilor alocate de UE pentru plăţile directe la hectar.  Â

SCHIMBĂRI. Intrebat care sunt problemele din agricultura romănească, Cox a menţionat că Romănia are cel mai mare număr de angajaţi in acest sector din UE-27 şi că se confruntă cu schimbări structurale uriaşe, din cauza numărului mare de parcele. "Eu cred că viitorul politicii agricole din Romănia trebuie să conţină două părţi, respectiv o politică socială pentru agricultori şi cei care locuiesc in zona rurală, dar şi o politică de dezvoltare a agriculturii moderne şi competitive, cu ajutorul instruirii tinerilor fermieri, formarea lor profesională, investiţii in cercetarea agricolă şi creşterea producţiei la hectar. Doar una dintre cele două părţi nu va fi suficentă", a mai spus fostul oficial european.

×
Subiecte în articol: economic