x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pateu european de milioane de euro

Pateu european de milioane de euro

02 Noi 2004   •   00:00

BUSINESS
Producatorii romani de conserve si pateuri fac investitii de milioane de euro, pregatindu-se pentru marea concurenta de pe piata europeana.
INVESTITII - Fabricile alimentare romanesti se pregatesc pentru aderare

Producatorii romani de conserve si pateuri fac investitii de milioane de euro, pregatindu-se pentru marea concurenta de pe piata europeana.
IOHANNA ONACA PURDEA

Click pentru a mari imaginea
IGIENIC. Prin folosirea utilajelor automatizate se evit` contactul angaja]ilor cu materiile prime
Peste trei milioane de euro. Aceasta este suma investita in tehnologie de ultima ora de producatorul sibian de pateuri de ficat si conserve Scandia Romana. Compania a beneficiat de 1,905 milioane de euro in cadrul unui proiect SAPARD, investitia proprie fiind de peste un milion de euro. Banii au fost folositi pentru modernizarea fabricii, cresterea calitatii produselor si asigurarea unui mediu de lucru igienic, conform normelor impuse de Uniunea Europeana.

UTILAJE MODERNE. Compania a achizitionat doua linii complet automatizate pentru conserve, o linie de productie pentru mancaruri si carnuri in suc propriu si o linie de ambalare. Fabrica beneficiaza acum de utilaje performante, printre care cuttere, masini de dozat si inchis conserve, sterilizatoare, masini de etichetat si ambalat. "Noile capacitati de sterilizare a ambalajelor confera acum siguranta absoluta a tratamentului termic, un factor esential pentru conservarea in conditii optime a produselor", a afirmat Sorin Bozdog, directorul comercial al societatii.

IGIENA Si CALITATE. Pentru a asigura un mediu igienic de productie, in fabrica sibiana s-au instalat ecluze la intrarea si la iesirea din sectii, pentru sterilizarea echipamentului de lucru. Angajatii poarta halate albe, bonete si incaltari speciale, iar in sectii este interzis accesul cu lantisoare, cercei, inele, ceasuri, telefoane mobile sau alte obiecte care ar putea fi scapate in produse sau care nu se pot dezinfecta corespunzator. Starea de sanatate a angajatilor este verificata la fiecare schimb, iar lucratorii bolnavi sunt redirectionati catre alte sectii, unde nu pot intra in contact cu produsele alimentare, dupa cum ne-a declarat Carmen Iosifescu, manager de calitate.

TESTE. O parte din investitia facuta de producatorul sibian a fost folosita pentru achizitionarea unui analizor cu infrarosu pentru analiza alimentelor.

Aproape patru mii de teste zilnice se fac la Sibiu fiecarui sortiment, pentru verificarea calitatii produselor. In fabrica Scandia sunt implementate standardele ISO 9001, urmand ca in scurt timp produsele sa fie certificate si potrivit standardului european de siguranta alimentara HACCP.
PIATA
Compania sibiana are 600 de angajati si o productie anuala de peste zece mii de tone de produse din carne, dintre care pateuri de ficat (care insumeaza 80% din productie), conserve de carne si mancaruri (ciorba de burta, costita cu fasole, carnaciori cu fasole, gulas, sarmale). Aproape o jumatate din productia romaneasca de conserve provine de la Scandia Romana, care este lider pe piata romaneasca de pateu de ficat in conserva, cu o cota de piata de peste 40 de procente, conform AC Nielsen. Pe piata romaneasca a pateurilor si conservelor mai activeaza producatori importanti precum Antrefrig, Ardealul sau Mandy. Societatea Ardealul din Covasna avea in 2003 o cifra de afaceri de aproape zece milioane USD si o productie de aproape opt mii de tone, cu 250 de oameni angajati, potrivit editiei de anul trecut a topului 300 Capital. Mandy produce conserve din carne, conserve mixte si de peste, precum si sosuri si conserve de fructe. Un important jucator pe piata este si Antrefrig, care s-a remarcat prin pateurile de porc si carnurile in suc propriu.
×
Subiecte în articol: economic conserve