x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Patronatul IMM pierde viteza

Patronatul IMM pierde viteza

de Adrian N. Ionescu    |    13 Apr 2006   •   00:00
Patronatul IMM pierde viteza

Proiectul Legii patronatelor nu recunoaste asocierea pe criteriul apartenentei la categoria IMM, iar singurul patronat reprezentativ va pierde dreptul de a negocia contracte colective de munca.

Proiectul Legii patronatelor "nu recunoaste patronatele constituite pe criteriul apartenentei la categoria intreprinderilor mici si mijlocii, in ciuda tuturor demersurilor noastre", a declarat ieri Ana Bontea, directoarea Departamentului juridic al Consiliului National al IMM din Romania (CNIPMMR). Legea este menita sa faca ultimele corectii in vederea aderarii la UE. Consiliul are acum statutul de patronat reprezentativ la nivel national pe segmentul IMM, dar ar putea rata dreptul de a participa la negocierea viitoarelor contracte colective de munca.

NEPREGATITI. Pe de alta parte, doar un patron din sapte se considera pregatit pentru concurenta declansata in momentul aderarii la UE, potrivit unui sondaj ad-hoc realizat de Consiliu. 35% dintre cei chestionati inca isi elaboreaza programul de pregatire. Tot atatia il implementeaza si sunt satisfacuti sau nu, iar 15% nu au facut nimic in materie. Oficialii Consiliului au cerut Guvernului programe speciale de pregatire si brosuri gratuite, seminarii si conferinte pe teme de detaliu. "Noi nu putem face instruiri sau acorda consultanta gratuit, in detaliu, pentru ca nu am primit fonduri", a spus Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului. Din cauza lipsei de pregatire, doar 2,24% dintre IMM au putut cofinanta proiecte sprijinite de fonduri europene si nationale. Nicolescu considera ca doar 25% din IMM-uri vor da faliment dupa aderare.

×
Subiecte în articol: economic