x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Patronii romani au intrat in UE

Patronii romani au intrat in UE

08 Iul 2004   •   00:00

ECONOMIC

Alianta Confederatiilor Patronale din Romania reprezinta din aceasta luna interesele patronilor romani in UE. Proaspat aderati la structurile europene, patronii cer reducerea fiscalitatii. Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), organizatie ce reuneste cele mai importante asociatii patronale din Romania, incepand de la 1 iulie 2004 a devenit membru asociat al UNICE - Uniunea Confederatiilor Industriasilor si Patronilor din Europa.
CATALIN BUDESCU

Decizia luata la Dublin, la Reuniunea Consiliului Presedintilor confederatiilor membre ale UNICE, reprezinta un moment foarte important in cadrul procesului de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. In acelasi timp, prin primirea in structurile UNICE, ACPR devine cea mai reprezentativa alianta patronala din Romania.

50% DIN PIB. ACPR detine peste 70% din numarul de angajati din Romania si contribuie cu circa 50% la produsul intern brut. "Faptul ca reprezentam o forta ne ofera dreptul deplin de a cere Guvernului o serie de masuri economice imediate. Vrem un impozit pe profit de 18%, un CAS mai mic decat cel actual cu circa patru procente si o cota unica de aproximativ 14-15 % pe impozitul pe venit", a specificat George Copos, presedintele ACPR. Iar ca o continuare a nemultumirilor patronatelor din Romania fata de politica fiscala a Executivului, Florin Pogonaru, presedintele AOAR, a declarat ca "trebuie mai multa eficienta, un cadru legislativ-economic simplificat, o reducere a fiscalitatii, si observ ca inca continuam sa taxam excesiv munca. Pot spune ca CAS a ajuns o rusine, iar pozitiile de negociere pe care le avem cu Bruxelles sunt slabe". Totodata, Dinu Patriciu a explicat de ce investitiile masive in Romania sunt inca la faza de asteptare: "Impozitele din Romania trebuie si este obligatoriu sa fie mai mici decat cele ale tarilor din jur, in primul rand, totul este o competitie pe care nu avem dreptul sa o pierdem. Romania are un potential de crestere economica anuala cu 10%, care ar putea fi atins doar prin adoptarea unor solutii curajoase, printre care se numara reducerea fiscalitatii pana la un nivel inferior statelor vecine". Membrii ACPR si-au exprimat dorinta ca toate organizatiile patronale din Romania sa adere la aceasta alianta, "usa fiind inca deschisa, chiar si pentru UGIR 1903".

INVESTITORII STRAINI. Guvernul nu are experienta in domeniu afacerilor, aceasta este concluzia presedintelui Consiliului Investitorilor Straini (CIS), Gilbert Wood. Acesta a explicat in cadrul conferintei de presa a ACPR ca cea mai mare parte a membrilor Guvernului nu are experienta in domeniul afacerilor si in problemele cu care se confrunta patronii din Romania. "Cei mai multi dintre cei 25 de membri ai Guvernului nu au experienta afacerilor, de a face afaceri, si a problemelor cu care se confrunta patronii", a declarat Wood. El a adaugat ca exista un dezechilibru in relatia dintre Guvern, sindicate si patronate, in defavoarea celor din urma. CIS, a anuntat cu aceasta ocazie ca sustine initiativa infiintarii ACPR si a aderarii la structurile patronale europene. Investitiile realizate de membri CIS in Romania se ridica la peste 7,2 miliarde de dolari.

CE ESTE UNICE

Uniunea Confederatiilor din Industrie si a Patronilor din Europa (UNICE) reprezinta organizatiile patronale membre in relatiile cu institutiile europene, promoveaza politici de dezvoltare a mediului de afaceri si a pietei interne a UE si ajuta la liberalizarea comertului mondial. Membrii UNICE au acces la informatii si programe economice. Astfel, ACPR are acum sansa reala de a contribui la elaborarea politicilor publice in Europa, acces direct la informatii importante privind politicile economice, prognozele eonomice si tendintele in afaceri. Din UNICE fac parte confederatii patronale din 29 de tari, iar organizatia europeana are cinci comitete de politici economice si 60 de grupuri de lucru.

STRUCTURA ACPR

ACPR reuneste in cadrul aliantei cele mai reprezentative si puternice sapte confederatii patronale, cu nu mai putin de 17 patronate. Astfel din structura organizatiei fac parte: Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) - presedinte Florin Pogonaru, Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), presedinte fiind Marcel Florescu, Asociatia Romana a Bancilor (ARB), presedinte Radu Ghetea, Initiativa Europeana a Mediului de Afaceri(IEMA) - presedinte Dinu Patriciu, Confederatia Nationala a Patronatului Roman (CNPR), presedinte George Copos, si Confederatia Patronala a Industriei, Serviciilor si Comertului din Romania (CPISC), presedinte fiind Silviu Boghiu.
×
Subiecte în articol: economic romania unice patronale acpr