BUSINESS
Mogulul indian al otelului, Lakshmi Mittal, pare de nestavilit in tentativa de a duce grupul pe care l-a creat, LNM Holdings, pe primul loc al topului mondial al producatorilor de otel.
VICTOR CIUTACU
Numai in cursul acestei saptamani, agentiile internationale de presa au prezentat inca doi importanti pasi facuti de Mittal, care in doar noua ani a ajuns al doilea pe piata internationala de profil. Pe de o parte, LNM a depus (impreuna cu US Steel) oferta pentru achizitionarea celui mai mare combinat siderurgic din Ucraina, Kryvorizhstal (care realizeaza circa 20% din productia interna de otel). Pe de alta parte, fuziunea cu producatorul Iscor (din Africa de Sud) a primit unda verde de la autoritati.
CONSORTIU. Trei firme ucrainene (una considerata apropiata a presedintelui Kucima) si doua rusesti (Severstal si Evrazholding) vor fi concurentii consortiului US Steel-LNM in cursa la finalul careia va fi semnata o afacere estimata de analistii occidentali la peste un miliard de dolari si care deja a generat suficiente valuri in mediile politice de la Kiev. Deputatii opozitiei au protestat fata de cea mai importanta privatizare, acuzand o posibila vanzare a combinatului catre oligarhii locali, iar anumiti investitori straini - inclusiv liderul mondial Arcelor - s-au plans de formularea unor conditii de precalificare discriminatorii (spre exemplu, castigatorul trebuie sa fi folosit carbune ucrainean in ultimii trei ani). Aceasta stare tensionata de fapt nu-l impresioneaza foarte tare pe Mittal, care, intr-o declaratie publica, promite investitii masive, transfer de experienta, acces la pietele internationale si tehnologie de ultima ora.
FUZIUNE. Pe de alta parte, LNM a primit aprobarea Tribunalului si Comisiei Concurentei pentru fuziunea cu producatorul sud-african Iscor. Mittal detinea deja 49% din pachetul de actiuni (restul fiind listate la Bursa din Johannesburg), iar colaborarea dintre cele doua companii s-a desfasurat pana acum in baza unui acord de asistenta manageriala care a generat mari reduceri de cheltuieli pentru Iscor. Producatorul sud-african a trecut, in 2001, printr-un amplu proces de restructurare, moment in care, conform "retetei" sale de succes, Mittal a inceput sa investeasca in actiunile sale.
Citește pe Antena3.ro
PRELUARI IN SERIE