x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru economie: "Grecia va părăsi zona euro în 12 luni"

Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru economie: "Grecia va părăsi zona euro în 12 luni"

31 Mai 2012   •   09:35
Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru economie: "Grecia va părăsi zona euro în 12 luni"

Economistul american Paul Krugman, laureat al al Premiului Nobel pentru economie in anul 2008, a declarat intr-un interviu pentru cotidianul britanic "The Independent" ca va fi "uimit" daca Grecia va reusi sa ramana in zona euro mai mult de un an.

''Ceva trebuie sa se intample si in final ar trebui sa fie o iesire a Greciei din zona euro. As fi uimit daca va putea sa continue mai mult de doi ani fara a iesi. As fi uimit daca ar face-o chiar un an. Evenimentul care va forta o iesire va fi atunci cand Banca Centrala Europeana (BCE) va pune capat creditarii de urgenta a bancilor grecesti. Nimeni nu vrea sa faca acest lucru, dar la un moment dat numerele il vor face inevitabil. Daca as fi un deponent grec as incerca sa transfer bani de la banci, deoarece exista o probabilitate rezonabila ca, dupa un lung week-end, sa constat ca contul s-a transformat in unul nou in drahme valorand cu 50 sau 30% mai putin'', a afirmat Krugman.

Intrebat daca Greciei ii va fi mai bine afara din zona, economistul american a apreciat ca posibilitatile de redresare exista daca Grecia paraseste zona. Grecia ar putea iesi creand o scena foarte urata timp de sase luni sau un an, dar dupa aceea exista ''tone de circuite turistice'' in care britanicii amatori de distractii pot merge in insulele grecesti, spune Krugman.

''Suna groaznic, dar comparativ cu 50% somaj in randul tinerilor, poate ca nu este atat de rau. Dar nu exista nicio certitudine. Sa spui ca Grecia va merge bine in primii trei ani de la devaluare - nu stiu acest lucru. Nu este ca si cum Grecia s-ar afla pe o traiectorie sustenabila acum'', subliniaza Krugman.

Economistul american crede ca Grecia, in esenta, nu conteaza decat in termeni de efecte in lant asupra zonei euro. Daca iese Grecia, atunci se va sti ca aderarea la euro este non-ireversibila. Va exista apoi un efect asupra bancilor spaniole si italiene. Acest lucru nu trebuie sa conduca neaparat la o criza imediata, atat timp cat BCE este dispusa sa furnizeze euro. Dar si aici se pune intrebarea: unde este speranta de redresare pentru aceste tari? Si ele se afla intr-o situatie nesustenabila exceptand situatia in care are loc o schimbare de politica care sa le ofere o speranta rezonabila de recuperare intr-o perioada de cinci ani.

''Vom vedea oare, mai multa creditare BCE, plus mai multa politica fiscala expansionista si o directionare spre inflatie mai mare? Sau va fi o ruptura completa a zonei euro? Ambele alternative suna imposibil, dar una dintre ele trebuie sa se intample. Ce se va alege Germania, in final?, se intreaba Krugman.

In opinia economistului american, zarurile au fost aruncate iar actuala situatie a fost in mare masura sortita inca din momentul in care a fost semnat, in 1992, Tratatul de la Maastricht care a netezit calea pentru moneda unica. ''Practic, toata elita europeana a dorit asta. Poate ca pacatul originar merge inapoi la Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului [prima institutie a unitatii europene din 1952]'', a mai spus Krugman.

×