x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pensiile private fara asiguratori

Pensiile private fara asiguratori

21 Sep 2004   •   00:00

ECONOMIC

Legea fondurilor de pensii administrate privat, asteptata cu infrigurare de societatile de asigurare, a starnit nemultumirea acestora. Asiguratorii sustin ca prevederile noii legi implica cheltuieli uriase pentru o piata cu un potential redus.
VALI BLANARU

Principalele societati de asigurare din Romania nu vor participa la sistemul de pensii private daca autoritatile nu vor modifica legea fondurilor de pensii adminsitrate privat.

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) sustine ca societatile de asigurare nu vor participa la sistemul pensiilor private daca prevederile legii nu vor fi modificate. In prezent, legea fondurilor de pensii administrate privat se afla in Comisia economica de la Camera Deputatilor, urmand ca astazi sa fie supusa votului deputatilor.

PROBLEME. Principala nemultumire a societatilor de asigurare este numarul redus de persoane care vor fi incluse in noul sistem obligatoriu de pensii private. Potrivit proiectului de act normativ, sunt obligati sa contribuie la fondurile de pensii private numai salariatii care au cel mult 35 de ani si sunt angajati pentru prima data. "Potrivit estimarilor noastre, in aceasta situatie se afla cel mult 450.000 de angajati, ceea ce inseamna ca in conditiile actualei legi aceasta piata are un potential extrem de limitat", spune Violeta Ciurel, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR). Ciurel spune ca pentru ca acest sistem sa devina interesant pentru societatile de asigurare ar trebui ca in el sa fie inclusi obligatoriu toti salariatii in varsta de pana la 35 de ani care contribuie la sistemul public de pensii, indiferent de al catelea loc de munca se afla. In plus, ar trebui extinsa pana la 45 de ani varsta celor care pot participa optional la sistemul privat de pensii. "Astfel, numarul asiguratilor care ar participa la sistemul de pensii privat ar creste la 1 milion inca din primul an de functionare", spune Ciurel.

CONTRIBUTII. Asociatia mai cere cresterea contributiei individuale pana la 8% intr-un termen de opt ani. In prezent legea prevede o crestere gaduala a contributiei de la 2% din salariul brut pana la la 6% in termen de opt ani. "Un barbat care a muncit de la 24 la 65 de ani si plateste o contributie de 6% va primi la pensionare 59,2% din ultimul salariu, daca se aduna pensia platita de stat cu cea privata. Prin cresterea contributiei la 8%, pensia primita va fi 67,6% din ultimul salariu, potrivit unei simulari realizate de noi", ne-a declarat Tudor Moldovan, presedintele APAPR. El spune ca acest procent este aproape situatia din Germania, unde pensionarii primesc 69% din ultimul salariu.

DISCRIMINARI. O alta nemultumire sunt deducerile fiscale acordate doar celor care pot participa la acest sistem. "Legea limiteaza participarea la pensiile private doar a persoanelor care sunt salariati ai societatilor fara nici o datorie la bugetul de stat, nu sunt institutie publica si au planuri de pensii propuse de sindicate si patronate. Persoanele fizice autorizate, microfirmele, agentii de asigurari, avocatii nu pot participa la acest sistem si beneficia de deducerile de 200 de euro", a mai spus Moldovan. El sustine ca legea ar fi trebuit sa incurajeze prin scutiri de impozite si taxe toate economisirile in vederea pensiilor.

MODIFICARE

APAPR a trimis lista cu amendamente comisiei economice a Camerei Deputatilor. "S-a renuntat la garantarea de catre administrator a unui randament investitional de cel putin 1% peste peste rata inflatiei. Cresterea contributiei la 8% si a varstei contribuabililor la fonul de pensii ar duce la un deficit prea mare al sistemului public de pensii, care in acest moment nu este sustenabil", ne-a declarat deputatul Smaranda Dobrescu. Ea spune ca pana in 2008 cand vor incepe colectarile, in functie de situatia sistemului public de pensii, lucrurile se pot schimba. Legea pensiilor private este prevazuta sa intre in vigoare in iulie 2006, iar colectarea banilor in anul 2008.
×
Subiecte în articol: economic pensii private