ECONOMIC
Legea fondurilor de pensii administrate privat, asteptata cu infrigurare de societatile de asigurare, a starnit nemultumirea acestora. Asiguratorii sustin ca prevederile noii legi implica cheltuieli uriase pentru o piata cu un potential redus.
VALI BLANARU
Principalele societati de asigurare din Romania nu vor participa la sistemul de pensii private
daca autoritatile nu vor modifica legea fondurilor de pensii adminsitrate privat.
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) sustine ca societatile de asigurare nu vor participa la sistemul pensiilor private daca prevederile legii nu vor fi modificate. In prezent, legea fondurilor de pensii administrate privat se afla in Comisia economica de la Camera Deputatilor, urmand ca astazi sa fie supusa votului deputatilor.
PROBLEME. Principala nemultumire a societatilor de asigurare este numarul redus de persoane care vor fi incluse in noul sistem obligatoriu de pensii private. Potrivit proiectului de act normativ, sunt obligati sa contribuie la fondurile de pensii private numai salariatii care au cel mult 35 de ani si sunt angajati pentru prima data. "Potrivit estimarilor noastre, in aceasta situatie se afla cel mult 450.000 de angajati, ceea ce inseamna ca in conditiile actualei legi aceasta piata are un potential extrem de limitat", spune Violeta Ciurel, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR). Ciurel spune ca pentru ca acest sistem sa devina interesant pentru societatile de asigurare ar trebui ca in el sa fie inclusi obligatoriu toti salariatii in varsta de pana la 35 de ani care contribuie la sistemul public de pensii, indiferent de al catelea loc de munca se afla. In plus, ar trebui extinsa pana la 45 de ani varsta celor care pot participa optional la sistemul privat de pensii. "Astfel, numarul asiguratilor care ar participa la sistemul de pensii privat ar creste la 1 milion inca din primul an de functionare", spune Ciurel.
Citește pe Antena3.ro