x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pensiile, recalculate in functie de salariu

Pensiile, recalculate in functie de salariu

03 Feb 2005   •   00:00

ECONOMIC
GUVERN - Eliminarea inechitatilor nu presupune si majorarea pensiilor Cei care au iesit la pensie pana in 1980, inclusiv, vor primi pensii recalculate incepand din luna martie a acestui an, a declarat Gheorghe Barbu, ministrul Muncii. Este vorba de 214.276 de pensionari.
FLORINA ZAINESCU

OPTIMIST. Gheorghe Barbu, ministru Muncii e convins ca majorarea pensiilor sa va incheia anul acesta
Recalcularea tuturor pensiilor va fi finalizata pana la sfarsitul acestui an, conform unei ordonante de urgenta aprobata ieri de Guvern. Procesul de recalculare nu este unul de majorare, ci de inlaturare a inechitatilor, a precizat Barbu. "Adica, la conditii egale de pensionare, pensiile sa fie egale, indiferent de anul iesirii la pensie. Cand spun conditii egale de pensionare, nu ma refer la profesie, pregatire, loc de munca, ci spun aceeasi evolutie salariala, aceleasi sporuri, aceleasi contributii, aceleasi stadii de cotizare", a precizat Barbu. Recalcularea se va efectua prin determinarea punctajului mediu anual si a cuantumului fiecarei pensii, conform Legii 19/2000 si a ordonantei aprobate ieri. Punctajul mediu anual si cuantumul fiecarei pensii vor fi stabilite pe baza datelor, elementelor si informatiilor din dosarele de pensii aflate la casele teritoriale de pensii.

CALCUL. Cand pensia rezultata din noul punctaj este mai mica decat cea primita acum, atunci pensia va ramane neschimbata pana cand, prin aplicarea formulei de calcul din Legea 19/2000, va rezulta o pensie mai mare. "Sa presupunem ca o persoana X are 7,5 milioane de lei pensie, adica aproximativ 2,5 puncte, si o alta persoana Y are 4,5 milioane pensie, adica 1,5 puncte. Cei doi au aceleasi conditii de pensionare, si din calcul le rezulta la amandoi 2 puncte de pensie. Cel care are 1,5 puncte primeste 2 puncte, deci va ajunge la o pensie de 6 milioane. Iar X, care avea 2,5 puncte de pensie in loc de 2 rezultate din recalculare, va primi aceeasi pensie ca si pana acum - 7,5 milioane - , insa ramane cu aceasta suma pana cand cele 2 puncte care i-au rezultat lui la recalculare, inmultite cu valoarea viitoare a punctului de pensie, ajung la 7,5 milioane sau vor fi depasite", a explicat Barbu. Deci pensiile mari au cele mai mici sanse sa fie majorate si indexate.

TERMENE. Recalcularea ar urma sa conduca la o majorare a pensiilor de 12%-17%, in medie. "Prima etapa - deci primii care vor intra in plata - va fi in luna martie, si noi speram sa fie toti cei pensionati pana in anul 1980, inclusiv", a anuntat Barbu. Urmatoarele etape se vor stabili prin hotarari de guvern ulterioare, in functie de marimea fondurilor colectate la bugetul de stat si la CAS. Pentru acest an, recalcularea implica un efort bugetar de circa 7.000 de miliarde de lei.

PRELUNGIRE
Ordonanta prelungeste, de la 30 zile la trei ani, perioada in care pensionarii isi pot completa cu documente suplimentare dosarele de recalculare, inregistrate la Casa locala de pensii. Pensiile le vor fi recalculate pe baza noilor acte, iar sumele vor fi platite retroactiv, de la data primei decizii de recalculare. Si celor care se prezinta cu actele doveditoare dupa termenul de trei ani le va fi recalculata pensia, insa nu vor primi banii retroactiv.
×
Subiecte în articol: economic pensie puncte