De 25 de ani, o fundatie elvetiana trimite pensionari in strainatate, ca sa ajute la elaborarea si dezvoltarea unor proiecte de afaceri. Unii dintre ei au descoperit Romania!
MARINA CONSTANTINOIU
In loc sa stea linistiti sa-si primeasca pensia la domiciliu, aceste persoane varstnice isi folosesc cunostintele si experienta pentru o cauza nobila. Povestea lor a atras atentia postului de radio Swissinfo, care a prezentat, pe site-ul sau de Internet, ce inseamna munca membrilor Senior Expert Corps, condus de Swisscontact, o Fundatie elvetiana pentru Cooperare Tehnica. Senior Expert Corps are 470 de membri, cu o varsta medie de 65 de ani.
PROGRAME. Swisscontact asigura pregatire, sprijin financiar, mici credite si consultanta in management tarilor din Europa de Est si celor in curs de dezvoltare.
"Acum 25 de ani am decis sa folosesc pensionarii ca experti voluntari care sa consilieze firmele mici si mijlocii (SME)", declara purtatorul de cuvant al Swisscontact, Ueli Stilli.
Fundatia - care primeste fonduri publice si private - cauta contracte in strainatate si este implicata in 90 de proiecte. Senior Expert Corps are un rol de consiliere. Principalele domenii de activitate ale expertilor SEC sunt industria turismului si ospitalitatii (hoteluri si restaurante), industria textila si a pielariei, agricultura si industria alimentara, silvicultura, industria lemnului si a hartiei, constructii/infrastructura si planificarea urbana, constructiile de masini si electrotehnica, tehnologia informatica, managementul (inclusiv managementul organizatiilor neguvernamentale), sistemul bancar, perfectionarea profesionala si pregatirea postuniversitara.
Citește pe Antena3.ro
"Oamenii de acolo au inteles principiile economiei de piata", a declarat Boesch pentru Swissinfo. In orasul Odorheiu Secuiesc functioneaza acum o camera de comert cu 130 de membri, condusa de patru angajati. Aceasta a devenit o adevarata forta politica pe plan local. Boesch crede ca principala dificultate in adaptarea oamenilor la economia de piata este sa-i convinga ca Romania poate concura cu Occidentul.
FORTA FEMEILOR DIN ASOCIATIE
Elsbeth Fopp-Bögli este una dintre femeile care alcatuiesc contingentul feminin al asociatiei. Ea a fost in Nepal in 1997, la varsta de 66 de ani, unde a descoperit ca lucrurile sunt diferite de acasa. "La hotel nu lucrau femeile la curatenie, numai barbatii", povesteste ea. "Femeile nu au voie sa faca asemenea treburi in Nepal." Fopp-Bögli adauga ca unul dintre principalele obstacole a fost sa-i convinga pe barbati sa spele baile si toaletele la standarde occidentale. Misiunea expertului elvetian era sa se asigure ca hotelurile locale intrunesc asteptarile vestice si aduc bani de la turisti. Munca lui Fopp-Bögli a inclus si pregatirea managerilor de hotel pentru a trata cu femeile angajate. Bogli spune ca pozitia sa ca straina a insemnat sa poata apara interesele femeilor nepaleze care lucreaza. Fopp-Bögli s-a intors in Nepal la doi ani dupa prima sa vizita si a fost incantata sa vada ca standardele impuse de ea se mentineau. Ea crede ca experienta sa a fost decisiva. "Daca esti competent, esti acceptat oriunde, chiar daca nu stii limba tarii respective."