Evolutia pretului petrolului pe piata internationala a inceput sa-i ingrijoreze pe industriasi si specialisti.
Miercuri, la Bursa din New York, pretul petrolului cu livrare la termen in aprilie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani: 38,18 dolari.De altfel, de la inceputul anului, petrolul a oscilat in jurul pretului mediu de 35 de dolari pe baril, peste nivelul de 31 de dolari inregistrat anul trecut, care a fost cea mai mare medie anuala consemnata de mai bine de doua decenii.
PROGNOZE. Majoritatea analistilor considera ca o cotatie de peste 30 de dolari pentru un baril de petrol poate infrana procesul de crestere economica, opinie impartasita si de cateva state importatoare de combustibil. Liderul Asociatiei germane a Exportatorilor (BGA), Anton Boerner, prognozeaza scumpirea titeiului la 37-38 de dolari, in cursul acestui an, anticipand chiar o cotatie de peste 40 de dolari pe baril. El a subliniat ca aceasta evolutie reprezinta un pericol mult mai mare pentru relansarea economica din Germania decat riscurile aferente ascensiunii monedei unice europene.
CAUZE. Ascensiunea pretului petrolului a aparut pe fondul diminuarii rezervelor de combustibil la nivel global, intr-un moment in care consumul creste, iar Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care controleaza jumatate din exporturile internationale, intentioneaza sa isi reduca productia.