x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrolul, la cel mai mare pretinregistrat in ultimii 13 ani

Petrolul, la cel mai mare pretinregistrat in ultimii 13 ani

19 Mar 2004   •   00:00

Evolutia pretului petrolului pe piata internationala a inceput sa-i ingrijoreze pe industriasi si specialisti.

Miercuri, la Bursa din New York, pretul petrolului cu livrare la termen in aprilie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani: 38,18 dolari.

De altfel, de la inceputul anului, petrolul a oscilat in jurul pretului mediu de 35 de dolari pe baril, peste nivelul de 31 de dolari inregistrat anul trecut, care a fost cea mai mare medie anuala consemnata de mai bine de doua decenii.

PROGNOZE. Majoritatea analistilor considera ca o cotatie de peste 30 de dolari pentru un baril de petrol poate infrana procesul de crestere economica, opinie impartasita si de cateva state importatoare de combustibil. Liderul Asociatiei germane a Exportatorilor (BGA), Anton Boerner, prognozeaza scumpirea titeiului la 37-38 de dolari, in cursul acestui an, anticipand chiar o cotatie de peste 40 de dolari pe baril. El a subliniat ca aceasta evolutie reprezinta un pericol mult mai mare pentru relansarea economica din Germania decat riscurile aferente ascensiunii monedei unice europene.

CAUZE. Ascensiunea pretului petrolului a aparut pe fondul diminuarii rezervelor de combustibil la nivel global, intr-un moment in care consumul creste, iar Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care controleaza jumatate din exporturile internationale, intentioneaza sa isi reduca productia.

×
Subiecte în articol: economic