x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrom nu ştie cât să contribuie la fondul social de gaze

Petrom nu ştie cât să contribuie la fondul social de gaze

27 Feb 2008   •   00:00

Compania Petrom nu cunoaşte care este suma pe care trebuie să o vireze pentru fondul social de gaze. Conform Marianei Gheorghe, directorul general executiv al Petrom, nu există încă un protocol pe baza căruia să se discute cu ministerul Economiei şi Finanţelor.



Compania Petrom nu cunoaşte care este suma pe care trebuie să o vireze pentru fondul social de gaze. Conform Marianei Gheorghe, directorul general executiv al Petrom, nu există încă un protocol pe baza căruia să se discute cu ministerul Economiei şi Finanţelor.

"Eu nu ştiu cu ce sumă voi contribui pentru că nu avem acest protocol pe care trebuie să îl stabilim, care să cuprindă metodologia, maniera, când, cum, unde”, a declarat Mariana Gheorghe.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei afirma recent că fondul social de gaze va avea în acest an 200 de milioane de lei (55 milioane de euro), bani proveniţi din contribuţiile producătorilor interni de gaze naturale. "Petrom va contribui cu 30 milioane euro, iar restul sumei va veni de la Romgaz”, a adăugat Vosganian la acea vreme.

Petrom şi Romgaz produc 60% din consumul intern de gaze naturale al României.

Gheorghe a precizat că există discuţii între Petrom şi reprezentanţii Guvernului, iar negocierile ar putea fi încheiate în câteva zile.


ALINIERE. Disputa în privinţa preţului gazelor provine din optica diferită în privinţa alinierii preţului gazelor din producţia internă la cele de import. România importă gaze naturale la preţuri situate în jur de 350 de dolari pe mia de metri cubi, în vreme ce preţul producţiei interne este în jur de 190 de dolari pe mia de metri cubi. Gergely Olosz, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie a afirmat recent la Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor că majorarea cu 5% a preţului gazelor din producţia internă, operată din luna februarie, este cauzată de angajamentele internaţionale ale României. Potrivit lui, măsura a fost luatăpentru respectarea Directivei 55 a Uniunii Europene şi datorită unui acord cu Fondul Monetar Internaţional. Olosz a precizat că directiva prevede alinierea tarifelor la producţia internă cu cele de import.

Pe de altă parte, Varujan Vosganian a spus şi el în ultima vreme că "nu există un preţ european al gazelor” şi că tarifele sunt foarte variate inclusiv în statele Uniunii Europene. El a mai completat că şi-a asumat o tendinţă de creştere şi nu un nivel la care să ajungă preţurile gazelor.

Mathew Bryza, asistent al Condolizzei Rice, Secretarul de Stat al SUA a precizat Gazprom cumpără gaze naturale cu 100 de dolari/1.000 de metri cubi şi îl vinde în Europa cu 300 de dolari/1.000 de metri cubi. Reprezentanţii Gazprom au motivat scumpirea de la 1 ianuarie a tarifelor pentru gazele naturale furnizate Europei prin creşterea cotaţiilor internaţionale la ţiţei.


PROTECŢIE. În 2007 Guvernul a decis suplimentarea fondurilor alocate pentru persoanele cu venituri reduse pentru plata facturii la gaze. Tariful perceput populaţiei a crescut cu 8,5% de la 1 februarie din cauza ajustării tarifelor de distribuţie şi a majorării preţului gazelor importate.

Vor beneficia de susţinere consumatorii care au un venit mai mic de 615 lei pe membru de familie. Cei cu venituri de până la 100 de lei pe membru şi care beneficiau de 230 de lei pentru gazele naturale, vor primi suplimentar circa 100 de lei.

O persoană care încasa un ajutor de 144 lei, pentru un venit de până la 210 lei, va primi în plus 70 de lei. Ajutoarele suplimentare vor fi acordate pentru lunile februarie-martie şi noiembrie-decembrie 2008.

×
Subiecte în articol: economic petrom gaze