x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrom, profit record din scumpirea carburanţilor

Petrom, profit record din scumpirea carburanţilor

de Daniel Ionaşcu    |    21 Feb 2012   •   21:00
Petrom, profit record din scumpirea carburanţilor

Grupul Petrom a inregistrat un pro­fit net neauditat de 3,7 miliarde de lei, circa 887 milioane de euro, cel mai mare al unei companii romanesti dintotdeauna, in principal datorita 'evolutiei cotatiilor internationale', re­flectate in scumpiri, si a efi­ci­en­ti­zarii operatiunilor.

Practic, Petrom a avut un profit net de 2,5 milioane de euro pe zi. Ma­ri­a­na Gheorghe, directorul general al companiei, a explicat ca a existat o sca­dere de 4% pe retail, adica van­za­rile directe catre oameni, in vreme ce consumul comercial a urcat cu 3%, in principal datorita activitatii industriei.
In Romania consumul la benzina a scazut cu 9%, in vreme ce la mo­to­rina a crescut cu 7%, datorita agriculturii si constructiilor.
'Cererea nu a putut fi acoperita de ra­fi­nariile Petrom din Romania, asa ca importurile au fost de 30%', a afirmat Mariana Gheorghe (foto).

Petrom detine rafinariile Ar­pe­chim si Petrobrazi, prima fiind in­chisa. Importurile au fost facute la ni­ve­lul cotatiilor internationale, asa ca au generat scumpiri la pompa.
Oficialii companiei au precizat ca Petrom a scumpit anul trecut mo­to­ri­na cu 25%, desi la nivel in­ter­na­ti­o­nal cotatiile Platts, in functie de care se stabilesc preturile, au urcat cu 35%. La benzina scumpirea a fost de 22%, in timp ce cotatiile inter­na­t­i­o­nale au urcat cu 29%.

Grupul Petrom a mai renuntat anul trecut la 7% din numarul de an­ga­ja­ti in principal prin automatizari si modernizari – care au dus la concedieri – fie prin externalizari.
Compania a anuntat ca in­ten­tioneaza sa plateasca dividende, insa nu a anuntat procentul pe care il va propune aprobarii actionarilor. Anul trecut a acordat 40% din profitul net. Aplicand acelasi procent la rezultatele actuale asta ar insemna dividende de 354 de milioane de euro. La aceasta suma, statul ar putea primi 70 de milioane de euro, ca si Fondul Proprietatea.

Inaugurarea centralei de la Brazi, amanata din nou
Dupa ce la finele anului trecut Petrom a amanat intrarea in func­ti­u­ne a termocentralei pe gaze de la Brazi pana la jumatatea acestui an, ieri Mariana Gheorghe a anuntat ca aceasta va avea loc la finele anului. 'Es­timarile inginerilor arata ca opera­rea se va putea face spre sfarsitul anului. Mai avem sase luni. Ca sa incepi dis­cutiile cu furnizorii trebuie sa dai o data clara, ceea ce noi nu avem', a spus ea. Marea problema este pretul ga­zelor. Mai exact, compania dorea ini­­tial sa arda gaze doar de productie in­­terna, de trei ori mai ieftine decat cele de import. Insa anul trecut Au­toritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a realizat doua cosuri de gaze, unul pentru populatie – unde pretul nu va creste deloc pana la finele lui martie – si altul pentru industrie. Problema e ca din cauza iernii grele, ANRE a avizat pentru februarie importuri de 65% la cosul pentru industrie, ceea ce inseamna costuri imense.

Petrom cere si liberalizarea pretului la gazele de productie interna. 'Situatia din sectorul gazelor este nesustenabila. Faptul ca preturile de vanzare a gazelor nu cresc afecteaza investitiile viitoare in gaze. Anii 2012 si 2013 vor fi dificili pentru centrala Brazi. In conditii de piata normale putem avea profitabilitate cu aceasta termocentrala pe o perioada de 20-25 ani', a afirmat Gheorghe.
Problema e ca studiile comandate de ANRE arata ca populatia nu va putea suporta liberalizarea decat dupa 2020 din cauza puterii de cumparare reduse.
Cum discutiile cu reprezentantii FMI nu au dus la vreun rezultat concret in aceasta privinta, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, a anuntat ca vor mai fi discutii in luna aprilie, cand se va stabili si 'o foaie de parcurs incluzand aspecte precum dereglementarea preturilor si mecanismele de protectie a consumatorilor cei mai vulnerabili'.

Descoperire-record in Marea Neagra
Petrom a mai anuntat ca, impreuna cu ExxonMobil, a descoperit un zacamant semnificativ de gaze in Marea Neagra, estimarile preliminare aratand existenta a 42-84 miliarde metri cubi de gaze naturale, ceea ce echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei. Romania a consumat anul trecut 14,2 miliarde de metri cubi de gaze, potrivit Petrom, in crestere cu 3%. Petrom a extras anul trecut 5,23 miliarde metri cubi de gaze naturale iar Romgaz, detinut de stat, extrage cantitati apropiate, restul fiind acoperit de import si cativa producatori interni minusculi.

Rezervele sigure de gaze naturale ale Romaniei se ridica la 109 miliarde metri cubi, indeajuns pentru 15 ani, insa cele potentiale sunt de 660 mi­liarde metri cubi. In Marea Neagra au mai concesionat perimetre si Lukoil, Sterling Resources si MOL.

×
Subiecte în articol: petrom