x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrom şi Romgaz anunţă oficial decizia de a dezvolta Neptun Deep

Petrom şi Romgaz anunţă oficial decizia de a dezvolta Neptun Deep

de Redacția Jurnalul    |    21 Iun 2023   •   14:15
Petrom şi Romgaz anunţă oficial decizia de a dezvolta Neptun Deep

Petrom şi Romgaz anunţă oficial decizia de a dezvolta Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre. Prima producţie de gaze este planificată pentru 2027, după investiţii de până la 4 mld. euro.

OMV Petrom, alături de partenerul său Romgaz, a luat decizia finală de investiţie pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, relatează Ziarul Financiar.

Cele două companii au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud din perimetrul offshore Neptun Deep, care este înaintat spre confirmare Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

OMV Petrom este operatorul proiectului, cu o participaţie de 50%.

"Odată cu decizia finală de investiţie pentru proiectul Neptun Deep, intrăm în faza de dezvoltare a primului proiect offshore în ape de mare adâncime din România împreună cu partenerul nostru, Romgaz. Acesta este un important pas înainte în execuţia Strategiei 2030 a companiei şi va aduce o schimbare semnificativă în portofoliul nostru. Propunerea noastră faţă de acţionari rămâne creşterea investiţiilor, creşterea profitabilităţii şi a dividendelor - toate acestea asigurând în acelaşi timp o afacere sustenabilă pe termen lung pe parcursul tranziţiei noastre energetice.”, spune Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafaţă de 7.500 km pătraţi şi este situat la o distanţă de aproximativ 160 km faţă de ţărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 şi 1.000 de metri. Începând cu anul 2008, activităţile de explorare în perimetrul Neptun Deep au inclus două campanii de achiziţie seismică 3D şi două programe de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze naturale a fost făcută în 2012. Cheltuielile totale deexplorare şi evaluare până în prezent se ridică la peste 1,5 mld. euro.

Aspecte-cheie estimate privind proiectul Neptun Deep (100%):

- Investiţiile totale pentru dezvoltare sunt estimate până la 4 mld. euro, urmând a fi cheltuite în cea mai mare parte în perioada 2024-2026

- Prima producţie este aşteptată în 2027

- Producţia de platou este estimată la aproximativ 140.000 bep/zi timp de aproape 10 ani

- Volumele recuperabile estimate sunt în prezent de aproximativ 100 mld. metri cubi (aprox.700 mil. bep)

- Costul unitar de producţie este estimat la o medie de 3 USD/bep (pentru durata de viaţă a zăcământului)

- HSSE: se estimează că amprenta de carbon va fi mai bună decât valoarea de referinţă a industriei (la producţia de platou, amprentă de carbon de aproximativ 2,2 kg CO2/bep, semnificativ sub media industriei de 16,7 kg CO2/bep conform IOGP). Tehnologia şi expertiza de ultimă generaţie urmează să fie utilizate pentru a produce gazul natural în condiţii de siguranţă şi într-un mod prietenos faţă de mediul înconjurător.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale offshore de gaze naturale Domino şi Pelican Sud include zece sonde, trei sisteme de producţie submarine şi conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze naturale către Tuzla şi o staţie de măsurare a gazelor naturale.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: petrom romgaz