x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrom s-a vandut, privatizarea continua

Petrom s-a vandut, privatizarea continua

26 Iul 2004   •   00:00

ECONOMIC

Salariatii Petrom vor angaja o casa de avocatura in incercarea de a obtine 10% din actiunile companiei. Atat liderul sindical Liviu Luca, cat si oficiali apropiati tranzactiei au confirmat ca tinta este de 10% in doua transe. Salariatii Petrom vor angaja o casa de avocatura in incercarea de a obtine 10% din actiunile companiei. Va fi nevoie de avocati si pentru viitoarele mari miscari de active ale Petrom.
ADRIAN N. IONESCU

"La momentul oportun, vom angaja si o casa de avocatura in vederea negocierilor pentru a obtine intreg pachetul de 10% din actiunile Petrom", a declarat pentru Jurnalul National Liviu Luca, presedintele Asociatiei Salariatilor Petrom.

TINTA. Salariatii Petrom au dreptul sa achizitioneze pana la 8% din capitalul social, la acelasi pret platit de OMV. Totusi, atat Luca, cat si oficiali apropiati tranzactiei au confirmat ca se va ajunge la tinta de 10 procente in doua transe.

Prin HG 1090/2004 a fost aprobata prelungirea cu un an a contractului cu consortiul de consultanta care a asistat Guvernul in procesul de privatizare. Prelungirea contractului consultantilor ar insemna ca privatizarea nu s-a incheiat vinerea trecuta.

LOCUL MAGIC. Miza calculelor este unul din cele sapte locuri in Consiliul de Administratie. Patru are OMV, doua Guvernul si unul este al "independentului" care ii va reprezenta pe actionarii nesemnificativi (sub 10%). In urma majorarii de capital, daca nici un actionar nu va subscrie, OMV va avea 51%, statul - 42%, BERD - 2,1% si ceilalti minoritari cu 4,9%.

BRANDURI SEPARATE. Piata petroliera din Romania permite mentinerea ambelor branduri, OMV si Petrom, a declarat vicepresedintele grupului austriac, Gerhard Roiss. Astfel, reprezentanta din Romania a OMV va fi pastrata ca societate distincta de Petrom. Pentru integrarea Petrom in grup, o echipa de 80 de angajati OMV va veni sa lucreze in Romania.

NEGOCIERI

Analistii pietei de capital cred ca multi actionari minoritari vor subscrie. Detinerea statului se va micsora cu cele 8% promise oficial salariatilor, dar nu este clar cum li se va vinde transa de 2% si nici ce va mai reprezenta 100%. Legea 538, confuza, lasa Guvernul sa decida cota vanduta salariatilor si momentele achizitiei. Calculele se complica, daca se tine seama si de miscarile de capital care urmeaza datorita posibilitatii ca noul OMV-Petrom sa infiinteze SRL-uri la care sa contribuie cu active ale Arpechim Pitesti, cu statii de carburanti si nu numai. Altfel spus, vanzarea Petrom s-a incheiat, privatizarea Petrom continua.
×
Subiecte în articol: economic petrom