x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piata - Aderarea ajuta exportul

Piata - Aderarea ajuta exportul

de Adrian Mihai    |    28 Iun 2006   •   00:00
Piata - Aderarea ajuta exportul

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va aduce simplificarea exportului si va facilita cresterea mai rapida a lui. In Ungaria, deficitul comercial a scazut simtitor dupa integrare.

Principalul avantaj al exportatorilor de pe urma integrarii este reducerea formalitatilor. "A vinde o marfa din Bucuresti la Budapesta va fi similar cu a vinde o marfa de la Bucuresti la Ploiesti", considera prof. univ. dr. Andrei Dobrescu, director al Terra International Invest, centru de consultanta si management in afaceri. Declaratia a fost facuta ieri, la seminarul "Finantarea exporturilor - Tendinte mondiale si realitati central si est-europene". Avantajele vor proveni din reducerea cheltuielilor cu formalitatile vamale si aprobarile, precum si ca urmare a reducerii timpului de livrare. Principala dificultate cu care exportatorii se vor confrunta este legata de mutarea raspunderii raportarii operatiunilor de la institutiile statului la agentul economic, crede Dobrescu. "Eu, ca agent economic, daca nu raportez exportul in Italia sau in Franta, sunt amendat. Pana acum eu trimiteam o copie dupa declaratia vamala la Statistica", explica profesorul. De altfel, birocratia a iesit pe locul doi intre dificultatile cu care s-au confruntat IMM-urile exportatoare anul trecut, conform unui sondaj realizat de CNIPMMR. Dobrescu apreciaza ca agentii economici au nevoie de documente dupa care sa lucreze, de cineva care sa le explice circuitul documentelor. Agentii economici ar trebui sa stie ce necazuri au in situatia in care nu completeaza sau completeaza in mod gresit formularele. "La ora actuala exista un blocaj in vamile romanesti ca urmare a introducerii noilor reglementari in regulamentul de aplicare a codului. Este nevoie de o pregatire temeinica atat a autoritatilor vamale, cat si a exportatorilor", arata Dobrescu.

REDUCEREA DEFICITULUI. Cel mai mare avantaj pe care firmele din Ungaria l-au avut o data cu aderarea la Uniunea Europeana a fost ca au putut intra fara orice restrictii pe piata unica, adica 450 de milioane de oameni, considera Ferenc Bogar, consilier economic si comercial al Ambasadei Ungariei la Bucuresti. Reversul medaliei a fost intensificarea competitiei. Rezultatul total a fost pozitiv. Dupa aderare, exportul a crescut mai rapid decat importul, astfel incat deficitul comercial al Ungariei s-a redus simtitor.

×
Subiecte în articol: economic