x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piaţa avicolă prinde aripi

Piaţa avicolă prinde aripi

de Diana Rucinschi    |    18 Iun 2008   •   00:00
Piaţa avicolă prinde aripi
Sursa foto: Robert Ataansovski/

ZOOTEHNIE ● Afacerile cu păsări au depăşit 1 miliard de euro
Primele patru luni anunţă o evoluţie foarte bună pentru industria avicolă românească. Sectorul a crescut cu 15% comparativ cu perioada similară din 2007, iar importurile au scăzut cu 20%.



ZOOTEHNIE ● Afacerile cu păsări au depăşit 1 miliard de euro
Primele patru luni anunţă o evoluţie foarte bună pentru industria avicolă românească. Sectorul a crescut cu 15% comparativ cu perioada similară din 2007, iar importurile au scăzut cu 20%.

Industria avicolă a depăşit anul acesta 1 miliard de euro, iar prognozele sînt foarte îmbucurătoare, conform preşedintelui Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR), Ilie Van. Producţia totală de carne de pasăre (incluzînd importurile) a fost de 325.120 de tone în 2007, iar în primele patru luni ale acestui an a crescut cu 15% comparativ cu perioada similară din 2007, de la 79.000 la 90.000 de tone.

IMPORTURILE SCAD. Românii au consumat anul trecut 370.000 de tone de carne de pasăre, adică circa 20,9 kilograme per locuitor. 70% au provenit din producţia internă, iar aproximativ 30% din import. "Acest consum a rămas constant în ultimii trei ani, ceea ce ne bucură desigur, dar am dori să crească şi exporturile", a precizat Ilie Van. Vestea bună este că producţia internă a cucerit tot mai mult teren în faţa importurilor. Potrivit preşedintelui UNCPR, 2007 a fost primul an în care importurile au scăzut, iar trendul a continuat şi în 2008. Astfel, în primele patru luni, ponderea lor în total producţie s-a redus cu 20% în comparaţie cu perioada similară din 2007 şi cu 39% în comparaţie cu 2006. Potrivit Ministerului Agriculturii, în 2006 s-au importat 160.163 tone, iar în 2007, 128.337 tone. Unul dintre motivele importante a fost chiar integrarea în Uniunea Europeană, care a determinat înăsprirea barierelor comerciale pentru statele din afara pieţei unice. "După aderare pulpele americane nu au mai putut intra pe piaţă în condiţiile de dinainte. Înainte, se importau la aproximativ 300 de dolari pe tonă şi se vindeau la 2.000 de euro, rezultînd profituri foarte mari. Acum intră la 1.000 de euro."

DIRECŢII DE EXPORT. Balanţa comercială a României în ceea ce priveşte carnea de pasăre este, însă, încă dezechilibrată, din cauza ponderii reduse, de doar 5% a exporturilor. "Este extrem de greu să ne batem cu americanii sau brazilienii al căror export reprezintă circa 60% din producţia mondială. Noi facem un pui complet ecologic, fără să utilizăm făinuri proteice, fără furaje modificate genetic, fără hormoni, iar costurile sînt evident mai ridicate", susţine preşedintele UNCPR.

Şanse ar exista în ceea ce priveşte exporturile româneşti, mai ales dacă firmele româneşti vor avea în vedere două abordări: "Este pe de o parte piaţa comunitară, unde noi ieşim deja cu produse cu valoare adăugată ridicată. În ceea ce priveşte celelalte pieţe, trebuie să ne focalizăm pe exporturile de carcase, deoarece Uniunea Europeană oferă un sprijin substanţial pentru acest sortiment: de 550 de euro pe tonă. APIA chiar aşteaptă solicitări de restituţii la export în domeniul avicol." Este posibil ca anul acesta aşteptările să fie împlinite, pentru că există companii cu planuri foarte îndrăzneţe de export, cum ar fi Transavia. În ceea ce priveşte piaţa locală, aceasta este disputată în principal de şase jucători mari: Transavia Alba-Iulia, Agricola Bacău, Avicola Crevedia, Agrisol, Avicola Buzău şi Ave Impex Satu Mare a căror pondere este de 40%-50% din totalul pieţei. În sectorul avicol sînt ocupaţi peste 30.000 de oameni în mod direct, alte 120.000 de locuri de muncă fiind reprezentate de activităţi conexe.

Revin taxele la importurile de cereale?

Încă o veste bună pentru crescătorii de păsări ar putea să vină de la Bruxelles. Astfel, comisarul european pentru Agricultură, Mariann Fischer Boel (foto), a propus prelungirea perioadei în care taxele la importul de cereale din ţări terţe sînt suspendate pînă la 30 iunie 2009, ca urmare a situaţiei dificile de pe piaţa cerealelor şi a preţurilor ridicate. România a votat împotriva acestei propuneri, pentru că oficialii Ministerului Agriculturii consideră, pe de o parte, prematură o astfel de decizie, dar şi din cauza expunerii la importurile din Rusia, Ucraina şi Republica Moldova, ce ar afecta negativ piaţa autohtonă. Pentru că nu s-a întrunit majoritatea calificată, decizia a revenit Comisiei. UE a suspendat în luna ianuarie taxele la importul din ţări terţe pentru majoritatea categoriilor de cereale pînă la finele anului agricol 2007-2008. Piaţa din România nu a fost însă influenţată semnificativ de această decizie, întrucît a fost adoptată cînd firmele îşi asiguraseră deja cantităţile de grîu necesare pînă la noua recoltă.

×
Subiecte în articol: economic piata